Račan: Britanija ukida tranzitne vize za Hrvatsku

VELIKA BRITANIJA uskoro će ukinuti tranzitne vize za hrvatske državljane a dvije će zemlje na stručnoj razini izvršiti pregled viznog sustava kazao je u utorak u Bournemouthu predsjednik hrvatske Vlade Ivica Račan.

Račan, koji boravi u radnom posjetu Velikoj Britaniji, razgovarao je u utorak na marginama konferencije britanske laburističke stranke u Bournemouthu s britanskim ministrom unutarnjih poslova Davidom Blunkettom.

"Našoj strani je na sastanku s ministrom Blunkettom priopćeno da je Britanija donijela odluku da ukine tranzitne vize, a istovremeno dobili smo najavu da će stručnjaci obje zemlje izvršiti pregled sadašnjeg viznog režima" kazao je nakon sastanka Račan dodajući da je to dobar put ka relativno brzom ukidanju viza za hrvatske državljane.

Hrvatski premijer kazao je da je tijekom razgovora hrvatska strana inzistirala na činjenici da razlozi zbog kojih je Britanije prije četiri godine uvela vize za hrvatske državljane više ne postoje.

London je prije četiri godine uveo vize za hrvatske državljane zbog velikog broja osoba s hrvatskim putovnicama koje su u Britaniji tražile politički azil.

Nakon uvođenja viza, tvrde britanski izvori, broj osoba s hrvatskim putovnicama koje su tražile politički azil pao je s 2000 na 40 godišnje. Prema britanskim izvorima, tranzitne vize trebale bi biti ukinute u roku od desetak dana.

Račan je s britanskim ministrom unutrašnjih poslova razgovarao i o borbi protiv organiziranog kriminala i problema ilegalne migracije.

Hrvatski će se premijer tijekom dana sastati s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, ministrom obrane Geoffrey Hoonom, te na kraju i sa svojim domaćinom britanskim premijerom Tonyem Blairom.

Pročitajte više