Račan: Hrvatska mora pronaći Gotovinu

ZAOŠTRAVANJE situacije oko generala Ante Gotovine nije iznenađujuće i Hrvatskoj jedino preostaje učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi ga pronašla ili u zemlji ili, preko njegovih suradnika, u inozemstvu, rekao je u utorak predsjednik Socijaldemokratske partije Ivica Račan.

"Inzistiranje da Gotovina bude u Hagu je konstanta već nekoliko godina i najnovije zaoštravanje tog pitanja (glavne tužiteljice Haškog suda) Carle del Ponte i Europske unije ne može nikome biti iznenađenje", rekao je Račan na konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a.

To je moglo iznenaditi samo one "u hrvatskoj vlasti koji su preoptimistički i samodopadno ocjenjivali svoje uspjehe na vanjskopolitičkom planu, tvrdeći da prepreka za Hrvatsku više nema", nastavio je predsjednik najjače oporbene hrvatske stranke, dodavši kako ne bi trebalo biti važno "kako reagiramo na ovo ili ono zaoštravanje oko otvorenog pitanja generala Gotovine, već što činimo".

"Postoji samo jedan način, a to je da učinite sve što je moguće da otkrijete gdje je general Gotovina, ako je eventualno u Hrvatskoj, ili da preko onih koji surađuju i komuniciraju s njim, a očito su u Hrvatskoj, otkrijete gdje je on u inozemstvu. Drugi način ne znam", rekao je Račan.

Vlada kojoj je on bio na čelu, kako je rekao, učinila je sve što je mogla u tom pravcu, iako se suočavala s velikom opstrukcijom u dijelu hrvatske javnosti, osobito u oporbi.

"Sad je vjerojatno nešto jasnije kako vladi kojoj sam ja bio na čelu nije bilo lako i što je sve prošla braneći načelo suradnje sa sudom u Hagu i kroz tu suradnju rješavajući otvorena pitanja. I bili smo uspješni - nismo ugrozili put Hrvatske u EU", kazao je Račan.

Također je "od srca" zaželio da jednako uspješna bude i vlada Ive Sanadera, jer je "opći interes da ne ugrozimo put Hrvatske u EU i da ne ostanemo izolirani".

Ivica Račan je na novinarsko pitanje odgovorio kako ne zna ništa o eventualnim jamstvima o uhićenju generala Gotovine koje je vlada možda dala u proljeće, uoči dobivanja mišljenja Europske komisije, ali je istaknuo kako "iz drugih primjera znamo da je vlada znala, čak i olako, davati razna obećanja koja je poslije bilo teško ispuniti".

Račan tvrdi kako je prošloj vladi bilo teško biti vjerodostojnom pred sudom u Hagu, kad je tadašnja oporba, a i dio državnog aparata, bio protiv suradnje sa sudom i pojavljivanja Gotovine u Hagu. Današnja vlada, smatra, ima problem vjerodostojnosti s obzirom na stajališta koja su ljudi iz te vlade imali samo prije godinu ili dvije.

"Danas najveći dio oporbe ostaje principijelan i brani politiku suradnje sa sudom u Hagu i načelo da će Gotovina najbolje braniti i sebe i Hrvatsku pred haškim sudom", naglasio je predsjednik SDP-a.

Bivši premijer podsjetio je kako je i njegova vlada imala vrlo teške situacije oko Gospićke grupe, uhićenja i suđenja generalu Norcu, optužnica za generale Bobetka i Gotovinu, ali ih je uspješno svladala i nije ugrozila brzo približavanje Hrvatske EU. Poželio je da i današnja hrvatska vlada bude jednako uspješna, jer bi u suprotnom, "ugroza mogla biti vrlo velika".

"Nije riječ samo o par mjeseci, već o gubitku čitave jedne faze, odnosno o gubitku mogućnosti da u EU uđemo prije 2010., a to je ozbiljni problem", rekao je Ivica Račan.

(Hina) xdam ydv

Pročitajte više