Račan i Tomčić potpisali koalicijski sporazum

PREDSJEDNICI SDP-a i HSS-a Ivica Račan i Zlatko Tomčić potpisali su danas koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima iduće godine.

Sporazumom je izražena volja obiju stranaka da na izbore izađu sa zajedničkom listom u svim županijama, u što većem broju općina i gradova, dok će se redoslijed kandidata na listama, odnosno prvenstvo svake od stranaka, urediti aneksom sporazuma.

SDP i HSS suglasni su da se Sporazum proširi na HNS te ostale oporbene stranke, zavisno od iskustava svake pojedine lokalne sredine.

I Račan i Tomčić su na konferenciji za novinare izrazili zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, koji će se, vjeruju, proširiti i na suradnju SDP-a i HSS-a na idućim parlamentarnim izborima.

Račan je, kaže, zadovoljan i jer je Sporazum simbolično potpisan 23. studenoga, na godišnjicu zadnjih parlamentarnih izbora, jer su, tvrdi, stranke tom gestom htjele pokazati da su izvukle pouke iz bivše koalicijske vlasti te poraza na izborima.

"Možda izbori budu već na iduću godišnjicu, ali mi smo spremni ma kada oni bili", naglasio je.

I Tomčić ističe da je Sporazum nastavak uspješne suradnje SDP-a i HSS-a iz bivše vlasti, koju, unatoč određenim nesuglasicama i neuspjesima, smatra uspješnom. "Na temeljima tog uspjeha ide i suradnja na lokalnim izborima, a siguran sam da će se proširiti i na iduće parlamentarne izbore", rekao je.

Obojica su pohvalili dobar posao koji su obavili pregovarački timovi SDP-a i HSS-a, koji je rezultirao potpisivanjem Sporazuma, kao i raspoloženje u regionalnim stranačkim organizacijama koje su, tvrde, odlučne provesti koalicijski sporazum na lokalnoj razini.

Najavljuju i skori predizborni dogovor u tri sporne županije (Zagrebačka, Brodsko-posavska i Krapinsko-zagorska), kao i suradnju u većini općina i gradova.

Ako u pojedinim sredinama i ne bude sklopljen takav dogovor, ići će se na poslijeizbornu koaliciju, uvjeravaju Račan i Tomčić, te napominju da su vođenje pregovora prepustili lokalnim stranačkim organizacijama.

Upitani o pregovorima o suradnji s drugim strankama, obojica tvrde da su otvoreni za suradnju s drugim oporbenim strankama, bila ona prije ili poslije izbora, posebno u sredinama gdje su stranke dobro surađivale u lokalnoj vlasti.

Ističu da će tražiti što bolje modele suradnje s HNS-om te strankama koje se, eventualno, ujedine s tom strankom, a kako bi oporba na lokalnim izborima postigla što bolji rezultat.

Pročitajte više