Račan: Nije istina da SDP neće podržati koaliciju HSS-a i HSP-a u Bjelovaru

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan ustvrdio je danas da se SDP ne protivi koaliciji HSS-a i HSP-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županije, već da samo želi znati o kakvom je dogovoru riječ, o kojim ljudima i programima.

Time je odbacio prozivke iz HSS-a da njegova stranka blokira koalicijske pregovore HSS-a i HSP-a u toj županiji. Kazao je da u SDP-u razumiju kolege iz HSS-a i njihovu želju da što je više moguće sudjeluju u koalicijskoj vlasti, da tome ne žele biti prepreka, ali da istovremeno drže do svojih uvjerenja i stavova.

"Nije istina da SDP ne želi podržati koaliciju HSS-a i HSP-a, ako je ona konačno dogovorena, samo moramo znati kakav je dogovor da bi ga mogli podržati", izjavio je Račan na konferenciji za novinare.

Nije istina, dodaje, da SDP ne želi podržati HSP-ovog dožupana Bjelovarsko-bilogorske županije, već od koalicijskog partnera HSS-a traži cjelovitu informaciju što je dogovoreno s HSP-om, odnosno s kojim se ljudima i programima želi formirati županijska vlast.

"Želimo samo znati koju koaliciju i koje ljude treba podržati; to je sve, ni manje ni više od toga. Ništa se u tome nije promijenilo u ova dva tjedna, i zato izražavam žaljenje zbog teških riječi (Zlatka) Tomčića i HSS-a", kazao je.

SDP-ovci su, pojasnio je Račan, htjeli znati i je li u dogovore HSS-a i HSP-a oko formiranja vlasti u toj županiji uključen i HDZ, koji je, tvrdi, već predložio svoga dožupana.

"Ako HDZ bude imao dožupana, nismo u poziciji podržati tamošnju manjinsku vladu", istaknuo je.

U županijskoj vlasti, napominje Račan, SDP neće sudjelovati, već će poduprijeti tzv. manjinsku vladu, a upravo poštujući taj stav, ističe, SDP nije želio predložiti predsjednika županijske skupštine.

Račan smatra da su sve optužbe prema SDP-u nekorektne, sve ostalo su, kaže, nepotrebna galama i objede na račun SDP-a, zbog čega mu je žao.

"Ne mislimo izlaziti s podacima niti optuživati naše koalicijske partnere, a mogli bi govoriti o dosta toga, no, suzdržavamo se", kazao je Račan, najavivši da će SDP, nakon što se u svim lokalnim sredinama konstituira vlast, dati svoju "izoštrenu ocjenu" svega što se događalo nakon lokalnih izbora.

O poslijeizbornim, kako ih je nazvao, sveopćim trgovinama i blamaži s nerealnim zahtjevima, SDP će progovoriti na stranačkoj Konvenciji 26. lipnja, s koje će ponovo zatražiti žurne izmjene izbornog zakona.

Potrebna je revizija izbornog sustava koji će poštivati volju građana, a ne, kao sada, dopuštati uvođenje nestabilne vlasti prema kojoj građani imaju još više nepovjerenja, naglasio je Račan.


Pročitajte više