Račan: Novo širenje EU ne znači i uspostavu novih granica

NOVO širenje Europske unije ne znači i uspostavu novih granica, rekao je u četvrtak u Ateni hrvatski premijer Ivica Račan, dodajući da je Hrvatska ponovno dobila punu podršku europskih čelnika za ulazak u Europsku uniju.

Račan je to izjavio na konferenciji za tisak održanoj po završetku europske konferencije, neformalnog summita "šire Europe" koji je okupio čelnike 40-ak europskih zemalja.

"Važno je da je na ovoj konferenciji još jednom istaknuto da novo širenje Europe ne znači i novo uspostavljanje granica", rekao je Račan.

"Granice i podjele u Europi za Europu su štetne. Vjerujem da je ova konferencija snažno naglasila perspektivu integrirane Europe, dodao je hrvatski premijer.

On je rekao da je tijekom konferencije održao "kraće razgovore" s brojnim europskim čelnicima. "Ovdje smo ponovno mogli čuti podršku aplikaciji Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji", rekao je Račan.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li Hrvatska na konferenciji dobila jamstva da će ući u EU zajedno s Rumunjskom i Bugarskom 2007. godine, Račan je rekao da se o tome govorilo "prethodnim dana i tjedana. "Ovisi o nama što ćemo sljedećih mjeseci ispuniti od obveza koje smo preuzeli", rekao je Račan.

"Siguran sam da će se tada i govoriti o Hrvatskoj kao o kandidatu za ulazak u EU 2007. godine. Loptica je u našem polju", rekao je Račan.

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula koji je uz Račana sudjelovao na konferenciji u Ateni, rekao je da iz Atene hrvatsko izaslanstvo nosi poruku "da za Hrvatsku vrata EU nisu zatvorena".

"U Ateni Hrvatska nije potpisala pristupnicu, ali je dobila jamstva da, ako provede sve potrebne reforme, može računati na članstvo u EU, nadasve do kraja ovog desetljeća", rekao je Picula.

Neformalni summit "šire Europe" organiziralo je grčko predsjedništvo EU u sklopu potpisivanja sporazuma o pristupanju Uniji deset budućih članica iz srednje i istočne Europe i Mediterana, te neformalnog sastanka na vrhu EU. Na konferenciju su, osim petnaest sadašnjih i deset budućih članica EU, pozvani i čelnici zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije), zemalja službenih kandidata za EU (Rumunjske, Bugarske i Turske), čelnici europskih zemalja koje nisu u EU (Švicarske, Norveške i Islanda), te budućih susjeda EU (Rusije, Ukrajine i Moldavije).


Pročitajte više