račan o lencu, požarima i prodaji hp vis

Vlada je spremna pomoći brodogradilištu "Viktor Lenac" ako vlasnici i kreditori ispune obećanje o osiguranju novca, a ako to ne uspiju ostvariti, stečaj "Lenca" je neminovan, izjavio je danas hrvatski premijer Ivica Račan na Biševu.

Kako je izvijestio Hrvatski radio, Račan je s Brača, gdje provodi godišnji odmor, danas posjetio Vis i otok Biševo, na kojemu je u nedavnom požaru izgorjelo 80 posto površine.

Na novinarsko pitanje hoće li Vlada do petka dati jamstva za isplatu plaća radnicima "Lenca", kako je navodno obećano, Račan je odgovorio da će to ovisiti o spremnosti vlasnika i banaka kreditora da pomognu tom brodogradilištu.

"Vlada nije krava muzara. Spremna je pomoći samo u onoj mjeri u kojoj su u spašavanju 'Lenca' i njegovi vlasnici i banke kreditori spremni podmetnuti leđa. Ako se vlasnici nastave ponašati kao do sada i ako ne bude realizirano obećanje o novcu koji će dati za izlazak 'Lenca' iz krize, stečaj je neminovan", rekao je Račan.

Upitan je li bilo moguće spriječiti katastrofalne posljedice požara koji u posljednje vrijeme haraju priobaljem, Račan je kazao kako su i općine i županije, kao i država, trebale više napraviti.

"Najveći je problem dizanje protupožarne kulture ljudi tako da budu svjesni da zbog svog nemara i neodgovornosti mogu prouzročiti veliku katastrofu", rekao je Račan, zalažući se za sadnju maslina i vinograda, umjesto borova.

Dodao je kako se nada da će lokalne vlasti pripremiti dobre programe za prevenciju požara, koje bi onda podržala i država.

Zamoljen da komentira pokušaj prodaje hotelskog poduzeća "Vis" bivšem udbašu Vinku Sindičiću koji je zbog pokušaja atentata na hrvatskog emigranta Nikolu Štedula u Velikoj Britaniji odležao dugogodišnju zatvorsku kaznu, Račan je kazao kako se "nada i želi vjerovati da je skandalozna prodaja hotela iza nas, da se neće dogoditi".

Pozdravio je reakciju glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji je najavio istragu o podrijetlu novca kojim je Sindičić pokušao kupiti tu turističku tvrtku.

"Vjerujem da je ta priča ad acta", dodao je.

Račan je novinare izvijestio i da je račun Slobodne Dalmacije deblokiran, najavljujući privatizaciju toga dnevnog lista, te naglasio da će se "natječajem spriječiti neke koji bi htjeli medijski monopol".

(Hina) ibob ln

Pročitajte više