račan o razgovorima s amerikancima o neizručivanju, 'slučaju gotovina'

Premijer Ivica Račan nije danas želio procjenjivati kako bi mogli završiti razgovori s američkom stranom o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). L

Račan nije želio procjenjivati mogućnosti da Hrvatska u tim razgovorima dobije izuzeće. Hrvatska Vlada u te je razgovore ušla u nadi da će američki prijatelji razumjeti delikatnost hrvatske situacije, izjavio je Račan novinarima nakon svečanosti puštanja u rad novog kombi-kogeneracijskog postrojenja u Termoelektrani-Toplani Zagreb.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu jučer je priopćilo da će danas u Zagreb doputovati veleposlanica Marisa Lino na sastanke s višim hrvatskim dužnosnicima u vezi pregovora o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu, a ti su sastanci najavljeni za četvrtak.

SAD nastoje potpisati bilateralne sporazum o neizručivanju američkih građana ICC-u, a do sada je takve sporazume potpisalo 38 država. SAD su najavile da će prekinuti vojnu pomoć državama koje ne potpišu sporazum do 1. srpnja 2003.

Hrvatska vlada još nije odlučila hoće li potpisati bilateralni sporazum i nada se da će to izbjeći dobivanjem izuzeća američkog

predsjednika.

Hrvatska je jedan od osnivača Suda, a na njen stav utječu i stajališta EU koja se protivi američkom nepriznavanju nadležnosti Suda za državljane SAD, te pitanje hrvatske obveze bezuvjetne suradnje s Haškim sudom.

Na više upita o generalu Anti Gotovini, premijer je kazao kako je pitanje može li general Gotovina izbjeći status optuženika i doći u status osumnjičenika. U ovom trenutku teško je zamisliti da je to moguće. Ako šansa postoji trebalo bi je iskoristiti, rekao je.

Račan je ponovio da je i osobno, nakon što je dobivena optužnica protiv Gotovine, u pismu glavnoj tužiteljici Carli del Ponte osporavao neke dijelove optužnice, te da je osobno, a i Vlada spremni u nastavku postupka biti prisutni pred Haaškim sudom u osporavanju. Zbog suđenja Miloševiću u Haagu, oni elementi optužnice koje sam osporavao i u svom pismu, lakše će se argumentirano osporavati i pred samim Sudom, kazao je.

Ponovio je također da suradnja Gotovine sa Sudom u Haagu, njegova obrana i osporavanje optužbi pred Sudom, pomaže i Gotovini i hrvatskoj državi.

Pročitajte više