Račan: Odgovore na upitnik nosim početkom listopada u Bruxelles

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivica Račan izjavio je danas da će početkom listopada u Bruxelles odnijeti odgovore Hrvatske na upitnik Europske komisije (za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo Hrvatske u EU).

"Pred završetkom je taj veliki posao i početkom listopada odnijet ću odgovore u Bruxelles", izjavio je premijer na službenom hrvatskom predstavljanju analitičke studije Svjetske banke "Ekonomski memorandumom za Hrvatsku: Strategija za gospodarski rast kroz europske integracije".

Memorandum analizira mogućnosti za gospodarski rast kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i europske integracije.

Zaključci Studije su da su gospodarski rast Hrvatske i integracija u EU međusobno povezani ciljevi, da je pritom potrebno osigurati stabilan makroekonomski okvir, rješavati kritična uska grla (pravna pitanja, pravosuđe i državnu upravu), nastaviti regulatorne reforme te pažljivo ocijeniti troškove i koristi za vrijeme postupnog uvođenja reformi u poljoprivredi i zaštiti okoliša.

Anand K. Seth, novi direktor Svjetske banke za južnu i srednju Europu, ocijenio je da su ključni izazovi s kojima se Hrvatska suočava produbljivanje reformi i ubrzanje njihove provedbe kako bi se promicala konkurentnost i povećao životni standard za sve.

Premijer Račan je pak, ustvrdivši da je Hrvatska na dobrom razvojnom putu, istaknuo da je važno uvidjeti i slabe točke i probleme, vidjeti s čime se kasnilo. Dobre odgovore o tome daje Ekonomski memorandum o Hrvatskoj Svjetske banke, smatra premijer.

Pročitajte više