RAČAN OTVORIO RADOVE NA DOGRADNJI KBC-A ZAGREB

Premijer Ivica Račan otvorio je danas radove na rekonstrukciji i dogradnji Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb, u sklopu kojih će u idućih 30 mjeseci biti izgrađeni blok za hitni prijem i smještaj klinika sa Šalate, poliklinika i dnevna bolnica, operacijski blok te hotel i garaža.

Na svečanosti u povodu početka radova Račan je naglasio da rekonstrukcija i dogradnja KBC-a Zagreb nisu "Potemkinovo selo".

"U hrvatsko se zdravstvo počelo investirati nakon dugih godina suše. Građani trebaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a Hrvatska dolazi na razinu kada se to može ostvariti", rekao je.

Radovi počinju svega šest mjeseci nakon Vladine odluke o vrlo ambicioznom planu izgradnje bolnica do 2010. godine, u što će u idućih sedam godina biti uloženo sedam milijardi kuna, istaknuo je Račan.

Ravnatelj KBC-a Josip Paladino napomenuo je da će kroz slijedećih 30 mjeseci bolnica nastaviti normalno raditi iako će se istodobno odvijati izgradnja.

"Naš je cilj pružiti kvalitetniju, bržu i jeftiniju zdravstvenu uslugu hrvatskim građanima, stvaranjem funkcionalno jednostavnije i isplativije bolnice, koja će moći konkurirati i na međunarodnom tržištu zdravstvenih usluga", rekao je Paladino.

Dodao je da KBC nije samo zagrebačka bolnica već bolnica cijele Hrvatske jer 48 posto pacijenata dolazi izvan Zagreba.

Završetkom radova 2006. godine KBC bi u dograđenom istočnom bloku trebao dobiti moderni hitni prijem, središnju jedinicu intenzivnog liječenja, te stacionarni smještaj klinika sa Šalate - klinika za pedijatriju, ortopediju, kožne i spolne bolesti te za bolesti uha, nosa i grla.

Izgradnjom nove zgrade poliklinike i dnevne bolnice trebao bi biti ubrzan prijam u bolnicu te smanjene duge liste čekanja.

Novi operacijski blok imao bi 36 operacijskih dvorana, umjesto dosadašnjih 26 dvorana koje nisu dovoljne za ukupne potrebe bolnice.

Višenamjenski blok s hotelom za pacijente i podzemnim parkiralištem sa 700 mjesta trebao bi upotpuniti ponudu suvremene bolnice kakva KBC Zagreb želi biti, rekao je Paladino.

Radove na rekonstrukciji izvodit će splitska tvrtka "Konstruktor-inženjering" po cijeni od 320 milijuna kuna.

Lani je u KBC-u hospitalizirano 65.000 osoba, obavljeno 27.000 operacija i pruženo ukupno više od pet milijuna različitih zdravstvenih usluga.

Pročitajte više