Račan: Pozitivni efekti vlade kojoj sam bio na čelu trajno će ostati

PREMIJER Ivica Račan danas je, zaključujući posljednju sjednicu svoje Vlade, ocijenio kako je u njenom četverogodišnjem radu bilo propusta i slabosti, no, kako će, kad se sve zbroji, pozitivni efekti trajno ostati.

"Mislim da smo u razvojnom pogledu Hrvatske i u približavanju EU čvrsto utrli trasu po kojoj će ići i nova vlada", izjavio je Račan, ustvrdivši da je to možda i razlog zašto po njegovu mišljenju nova vlada ne može imati radikalno drugačiji program od onoga što ga je provodila Vlada kojoj je bio na čelu.

Radikalno drugačiji program može biti samo vraćanje natrag, ustvrdio je.

Izrazio je uvjerenje da će efekti što ga je postigla Vlada kojoj je bio na čelu biti još kvalitetnije vrednovani u nadolazećem razdoblju. "To je ono što me čini mirnim i opuštenim", kazao je.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Vlada bila koalicijska, i naveo da je po svom trajanju premašila europski koalicijski prosjek od 1,5 godine.

Nije bilo lako u uvjetima koalicijske vlasti izdržati četiri godine, osobito s obzirom na stanje koje smo zatekli, ambicije i zadaće koje smo postavili, rekao je.

Iznio je i neke statističke podatke o radu Vlade - na 236 sjednica odrađeno je 5.274 točke dnevnog reda, donijeto oko 7.500 akata, Vlada je zasjedala 787 sati.

Sabor je na vladin prijedlog donio 551 zakon, od čega 153 radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim.

Račan je na suradnji zahvalio članovima kabineta, ministrima, njihovim zamjenicima i pomoćnicima, Tajništvu Vlade i vladinim stručnim službama.

Pročitajte više