Račan pozvao ministre da predaju imovinske kartice

PREMIJER Ivica Račan pozvao je danas svoje ministre da iako ih na to ne obvezuju sadašnja zakonska rješenja, predaju imovinske kartice na koncu ministarskih mandata, potvrđeno je novinarima u Banskim dvorima.

Da imovinske kartice predaju kao moralno politički čin, Račan je ministre pozvao na sjednici užeg kabineta, rečeno je novinarima.

O eventualnim razlikama u imovini ministara na početku i na kraju njihova mandata javnost će biti upoznata kako ministri budu u vladi predavali svoje kartice, obećano je iz Banskih dvora.

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić koji je u Račanovu vladu ušao u posljednjoj turi, u ljeto prošle godine, novinarima je danas otkrio da je po svemu sudeći, "u manjku" - ima auto manje, ali i nešto veći saldo u banci.

U Banskim dvorima već su ranije naveli da ministri po sadašnjim propisima ne bi morali predavati imovinske kartice. Naime, zakon o sprječavanju sukoba interesa stavio je izvan snage neke odredbe zakona o pravima i obvezama dužnosnika, među njima i odredbu o imovinskim karticama.

Osim toga, još nema ni tijela koje bi od ministara trebalo zatražiti i prikupiti imovinske kartice.

Sabor naime, nakon svog konstituiranja tek treba osnovati posebno Povjerenstvo koje će se baviti imovinskim pitanjima dužnosnika.

Do imenovanja tog Povjerenstva prazninu u propisima može popuniti jedino dobra volja samih dužnosnika, rečeno je u Vladi.


Pročitajte više