Račan: Približava se kraj ograničenjima

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan izjavio je danas u Opatiji da se u Hrvatskoj približava kraj ograničenjima i odricanjima, no da je zato Vladi potrebna suradnja poslodavaca i sindikata.


Približava se svršetak razdoblja u kojem je trebalo posezati za ograničenjima i odricanjima, a oni koji su za tim posezali nisu mogli biti omiljeli i dobiti pljesak, što osobno nisam ni očekivao´, rekao je Račan na Izbornom kongresu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u Opatiji.


Obrativši se predstavnicima sindikata i poslodavaca, premijer je kazao kako je ´sada važno da makroekonomsku stabilnost pretvore u više rada i više plaće´. Dodao je da ´čeka dan kad će sindikati zajedno s poslodavcima doći u Vladu i predložiti neke pametne stvari, za što je Vlada otvorena´.

Po Račanovim riječima Vlada u zadnje tri godine nije štošta učinila, no rezultata ima i valja ih priznati. ´Lakše je kritizirati drugoga i to prihvaćam, no morate i vi razmisliti što trebate učiniti´, rekao je, odgovarajući predsjedniku SSSH Davoru Juriću koji je otvarajući kongres ocijenio da Vlada nije ispunila predizborna obećanja.

Premijer je rekao da razumije sindikalne zahtjeve i onda kad ih iz različitih razloga ne može prihvatiti. ´Ponekad smo u isto vrijeme izvrgnuti pritiscima da se nešto poveća, a nešto smanji, pa Vlada mora donijeti odluke koje će izazvati komentare´, kazao je Račan. Glavnim zaprekama razvoju smatra nedostatak razvojnih programa i poduzetničkog duha, nedostatno naobraženih ljudi i strah od konkurencije.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović rekao je da je ´nerealno očekivati da država preuzme funkcije koje je napustila prije 13 godina´.

´Moramo učiniti fleksibilnijim tržište rada kako bismo smanjili nezaposlenost i olakšali zapošljavanje´, istaknuo je, Vidović kojega sindikalci optužuju da je jedan od najgorljivijih zagovornika smanjenja radničkih prava.

I Vidović je pozvao sindikate da zajedno s Vladom i poslodavcima ´porade na rješavanju ključnih pitanja u državi´ i, kako je rekao, ´tako pokažu odgovornost prema budućim naraštajima´.

Pročitajte više