Račan primio predstavnike Hrvata u Mađarskoj

HRVATSKI premijer Ivica Račan primio je u petak predstavnike Hrvatske državne samouprave (HDS) u Mađarskoj Miju Karagića i Stipana Karagića, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

HDS je političko i administrativno predstavničko tijelo Hrvata u Mađarskoj.

Prema priopćenju, Račan i predstavnici HDS-a razgovarali su o položaju Hrvata u Mađarskoj, kao i o različitim oblicima njihove suradnje s Hrvatskom.

Premijer Račan potvrdio je namjeru da se Hrvatima u Mađarskoj omogući korištenje objekata u Hrvatskoj u kojem će se odvijati različiti programi usmjereni na zadovoljavanje njihovih kulturnih, obrazovnih i drugih potreba. Također je bilo riječi o načinu na koji će se novčano potpomagati potrebe pripadnika hrvatskog naroda u susjednim i drugim državama, kaže se u priopćenju.

Hrvati u Mađarskoj utemeljili su svoj Hrvatski znanstveni zavod, Hrvatsko kazalište te Hrvatski klub "August Šenoa", kao i mnoge druge institucije, te se intenzivno bave izdavaštvom, kulturnim, informativnim, obrazovnim i drugim aktivnostima.

Hrvatska Vlada je iz ovogodišnjeg proračuna osigurala svotu od deset milijuna kuna koja će biti podijeljena na temelju javnog natječaja pripadnicima hrvatske manjine u inozemstvu, kaže se u priopćenju. Raspisivanje natječaja očekuje se tijekom travnja 2003. godine.

Pročitajte više