Račan razgovarao s Iliescuom

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivica Račan razgovarao je u ponedjeljak s rumunjskim predsjednikom Ionom Iliescuom, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, o međusobnim odnosima Hrvatske i Rumunjske te pristupanju euroatlantskim integracijama, priopćila je hrvatska Vlada.

Hrvatska i Rumunjska dvije su zemlje koje u svojim bilateralnim odnosima nemaju otvorenih pitanja, rekao je premijer Račan te dodao kako su im strateški interesi gotovo identični, a to su ulazak u Europsku uniju i NATO.

Dodao je da, iako je regionalna suradnja jedan od kriterija ocjenjivanja uspješnosti u prilagodbi standardima EU, hrvatska je strana više puta istaknula da zastupa individualni pristup ulasku u EU, naglašava se u priopćenju.

Predsjednik Iliescu složio se da su odnosi Hrvatske i Rumunjske zadovoljavajući, da se neprekidno unaprjeđuju, kako na političkom tako i gospodarskom planu. Statistički pokazatelji govore da robna razmjena ima uzlazni trend. Iliescu se založio za što skoriju operacionalizaciju naftovoda od rumunjskog grada Constanza do Omišlja.

Tijekom susreta bilo je riječi i o Ugovoru između hrvatske i rumunjske vlade o prijevozu na unutarnjim plovnim putovima.

Premijer Račan rekao je da dvije hrvatske luke, luka Vukovar i luka Rijeka, mogu daleko značajnije sudjelovati u međusobnom povezivanju dviju zemalja, dodaje se u priopćenju.

Pročitajte više