Račan: RH sposobna ispuniti sve uvjete prema EU do kraja 2006.

GOTOVO 60 posto od ukupno 356 mjera predviđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju RH i EU je ispunjeno, a ostatak će biti izvršen do konca 2004., čime Hrvatska želi pokazati da je sposobna ispuniti sve uvjete za članstvo u EU do kraja 2006. godine, izjavio je hrvatski premijer Ivica Račan na sastanku šefova država i vlada Jadransko-jonske incijative u utorak u Bariju.

"Hrvatska odlučnost i opredijeljenost hrvatskih građana za pridruživanje EU s kojom ćemo u 2004. imati granicu dužu od tisuću kilometara snažan je signal nade za budućnost, stabilnost, razvoj i miran suživot u cijeloj regiji" rekao je Račan.

U zajedničkoj deklaraciji Jadransko-jonske inicijative, objavljenoj po završetku sastanka, podupire se hrvatski ulazak u EU. Hrvatski je premijer naglasio značaj sadašnjeg grčkog i budućeg talijanskog predsjedanja Unijom, jer se radi o dvjema zemljama članicama Inicijative.

Račan je izrazio uvjerenje da povijesni projekt proširenja EU treba nastaviti kako bi sve europske zemlje jednog dana postale njezinom članicom i tako dosljedno opravdale njezino ime.

"Za Republike Hrvatsku od vitalne je važnosti svaka inicijativa koja podrazumijeva mir i stabilnost, razvoj regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa, te slobodan protok osoba, roba i kapitala, uspostava političkog dijaloga, zone slobodne trgovine, prometa i poduzetništva, suradnja na području pravosuđa i unutarnjih poslova, kulturi i zaštiti okoliša" rekao je hrvatski premijer u Bariju.

Račan je u Bariju istaknuo važnost projekta jadransko-jonske autoceste i pozvao Europsku komisiju da se uvjeri u opravdanost i potrebu njezine izgradnje.

Bio je ovo prvi sastanak na vrhu Jadransko-jonske incijative, dosadašnji susreti bili su održavani na ministarskim razinama. U Bariju je zaključeno talijansko predsjedanje Inicijativom, a u narednih godinu dana organizacijom će predsjedavati Slovenija.

Pročitajte više