Račan se u petak sastaje s predstavnicima liječničke struke

POTPREDSJEDNIK Vlade Ante Simonić najavio je danas da bi se prije Vladine odluke o konačnim mjerama u vezi štrajka liječnika u petak mogao održati sastanak premijera Ivice Račana s predstavnicima liječničke struke i cijelog zdravstvenog sustava.

Simonić je rekao da bi se na sastanku još jednom zajednički prodiskutirala ukupna situacija u zdravstvu, te razmotrila različita mišljenja o liječničkim plaćama.

Vlada želi podići plaće liječnicima i unaprijediti njihov status u društvu i uvjete rada, ali isto tako želi učiniti zdravstveni sustav učinkovitijim, dodao je.

Vlada će sutra donijeti odluku da se masa za liječničke plaće poveća za 10 posto, a plaće će biti povećane od šest do 22 posto isključivo prema uvjetima rada.

´Shvaćamo probleme, ali to je količina novca koju imamo i što je prihvatljivo u odnosu na ostale koji primaju plaću iz javnih službi i svih zaposlenika u zdravstvu´, rekao je Simonić.

´Ne želimo prijetiti ni poduzimati mjere koje bi dodatno usijale sindikalnu scenu i dovele do novih problema u zdravstvenom sustavu´, napomenuo je potpredsjednik Vlade.

On također očekuje da će Vlada na sutrašnjoj sjednici usvojiti Granski kolektivni ugovor za zdravstvo, koji bi mogao biti potpisan u petak.

U izradi kolektivnog ugovora sudjelovali su i liječnici, pa se Simonić nada da će ga potpisati, pogotovo jer on sadrži sve zahtjeve koje su postavljali Vladi.

Pročitajte više