Račan slovenskoj POP-TV: Odluka o pojasu ne ide protiv Slovenije

HRVATSKI premijer Ivica Račan izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za slovensku komercijalnu tvpostaju POPTV, emitiranom u četvrtak navečer, da odluka Sabora kojom je s odgodom od godine dana proglašen ekološko-ribolovni pojas u Jadranu nije usmjerena protiv Slovenije niti povezana s otvorenim graničnim pitanjima.

Račan je izjavio da saborska odluka ostavlja uz idućih godinu dana dovoljno vremena za razgovore za koje je Hrvatska spremna.

"U tih će se godinu dana mnogo toga raščistiti i doći na svoje mjesto", rekao je Račan, dodajući da će usvojene mjere i inače imati "ograničen učinak" u vrijeme kad Hrvatske uđe u Europsku uniju, pa prema tome nikako neće škoditi niti Sloveniji.

Račan je izričito ponovio da Hrvatska odlukom o proširenju svoje jurisdikcije u Jadranu nije "prejudicirala granicu na moru", kako se tvrdi u Sloveniji, a njome se, dodao je, "ne ugrožavaju ni slovenski ribolovni interesi" niti prolaz brodova u slovensku luku Koper ili iz nje.

"Žao mi je što moram reći da pitanje izlaza na otvoreno more u Sloveniji ima mitske dimenzije. Uostalom, ako Crna Gora ili Albanija proglase isključivi gospodarski pojas (što mi nismo učinili), onda ni Hrvatska neće imati izlaz na otvoreno more, ali se nadam da Hrvatska ne bi drastično reagirala jer to ne bi priječilo slobodan prolaz hrvatskih brodova kroz Otrant i Gibraltar", rekao je Račan u razgovoru za POP-televiziju.

On je također rekao da se odluka o ekološko-ribolovnoj zoni ne odnosi na otvorena granična pitanja sa Slovenijom.

"Ta se pitanja sada ne rješavaju. Ona se mogu riješiti dogovorom, nadam se, ili arbitražom, i to ostaje", rekao je Račan.

Intervju s premijerom Račanom slovenska je postaja emitirala u okviru političkog magazina "Trenja". U spomenutoj su emisiji, koja je u cijelosti bila posvećena odnosima Slovenije i Hrvatske, nastupili slovenski oporbeni političari i političari iz vladajućih stranaka, a pokazala je da su i slovenski gledatelji prilično "naelektrizirani", odnosno "homogenizirani", kad je riječ o pitanjima prava Slovenije u Jadranu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji se nalazi u inozemstvu, na turneji po državama bivšeg SSSR-a, javio se u emisiju, kako bi polemizirao sa stajalištima premijera Račana.

Rupel je izjavio da se zalaže za nacionalni konsensus kojim bi se postigle promjene slovenskog pomorskog zakonika kojima bi se "uskladilo stanje sa parafiranim sporazumom Drnovšek-Račan" koji je - kako je protumačio - potvrdio da Slovenija ima pravo na izlaz na otvoreno more.

"Žao mi je što moram oponirati premijeru Račanu koji kaže da taj sporazum ne važi. Sporazum je parafiran i potvrdile su ga obje vlade, a to znači da su pregovori o granici završeni", rekao je Rupel, javljajući se telefonom iz Uzbekistana u emisiju komercijalne tv-postaje POP-TV.

Pročitajte više