Račan sutra u Bugarskoj

HRVATSKI premijer Ivica Račan boravit će u srijedu u jednodnevnom službenom posjetu Bugarskoj tijekom kojega će razgovarati s tamošnjim najvišim državnim dužnosnicima.

U nešto više od sedam sati, koliko će ukupno provesti u Bugarskoj, Račan će se sastati sa svojim domaćinom i kolegom, bugarskim premijerom Simeonom Sakskoburggotskim, predsjednikom države Georgijem Parvanovim i predsjednikom parlamenta Ognjenom Gerdžikovim.

Očekuje se da će glavne teme razgovora biti bilateralana i gospodarska suradnja, stanje u regiji, kao i razmjena iskustava u nastojanju dviju zemalja da se priključe Europskoj uniji. Za Bugarsku je gotovo izvjesno da će Uniji pristupiti 2007., a Hrvatska se trudi ispuniti sve uvjete da to učini iste godine.

Tijekom posjeta bit će potpisan i međudržavni ugovor Hrvatske i Bugarske o suradnju u zdravstvu, što će biti 20 međunarodni ugovor potpisan između dviju zemalja.

Uz Račana, u Bugarsku putuju i ministri europskih integracija i zdravstva Neven Mimica i Andro Vlahušić te zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

Premijeru Račanu ovo je prvi službeni posjet Bugarskoj. S kolegom Simeonom Sakskoburggotskim nikada se nije susreo.

Predsjednik Republike Stipe Mesić boravio je u službenom posjetu Sofiji u listopadu 2000., a uzvratio mu je bugarski predsjednik Georgi Parvanov prošloga ljeta. Jedini bugarski premijer koji je posjetio Hrvatsku od izbora 3. siječnja jest predsjednik bivše vlade Ivan Kostov koji je to učinio u srpnju 2000.

Gospodarska razmjena dviju zemalja u 2002. godini iznosila je skromnih 27 milijuna dolara (odnosno svega 0,01 posto udjela u ukupnoj robnoj razmjeni RH), od čega je na hrvatski izvoz otpadalo nešto manje od 12 milijuna. Međutim, u prva dva mjeseca ove godine iz Hrvatske je u Bugarsku izvezeno 3,8 milijuna dolara, a uvezeno 2,5 milijuna, čime je Hrvatska po prvi puta ostvarila suficit u robnoj razmjeni s Bugarskom.

Pročitajte više