Račan u Londonu: Hrvatska ne može uhititi nekoga tko nije u Hrvatskoj

HRVATSKA je odlučna u namjeri da se pridruži Europskoj uniji, što dokazuje svojim dostignućima na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu, kazao je u ponedjeljak u Londonu hrvatski premijer Ivica Račan.

Račan, koji boravi u radnom posjetu Velikoj Britaniji, u ponedjeljak navečer je održao govor na temu "Hrvatska na pragu članstva u Europskoj uniji" (EU) u Shatham Houseu, vodećem britanskom vanjskopolitičkom forumu.

Hrvatski premijer je u govoru istaknuo odlučnost Hrvatske da se pridruži EU, a što Zagreb, kako je rekao, dokazuje provedenim reformama, ispunjavanjem zadanih političkih uvjeta, jačanjem regionalne suradnje i rješavanjem povratka izbjeglica.

"Naš cilj je da do 2007. provedemo potrebne reforme, odnosno da ispunimo sve preostale uvjete za priključenje EU", kazao je Račan.

Predsjednik hrvatske Vlade je govorio i o suradnji Zagreba i Haaga. Istaknuo je da hrvatsko pravosuđe radi na procesuiranju ratnih zločina te dodao da je suradnja Zagreba i Haaga "važan čimbenik u normalizaciji odnosa u regiji i postizanju pravednosti i trajnog mira". Ocijenio je da Hrvatska kvalitetno surađuje s Haagom, a da su pitanja, koja još nisu riješena, u postupku rješavanja.

Odgovarajući na pitanje novinara BBC-a kako će britanskoga premijera Tonyja Blaira uvjeriti u tu suradnju s obzirom na neriješeno pitanje generala Ante Gotovine, Račan je kazao da Hrvatska ne može uhititi nekoga tko nije u Hrvatskoj.

"Možda će naša vlast pretrpjeti kritiku ili kaznu, pa ćemo se suočiti s vlašću koja neće imati demokratski stav da treba izvršiti čin pravde", kazao je Račan.

Premijer Račan, koji je prošlog tjedna najavio održavanje parlamentarnih izbora krajem studenoga, ocijenio je pritom da bi promjena vlasti mogla zaustaviti demokratske procese u regiji.

Račan će se u utorak u Bournemouthu na marginama konferencije britanske Laburističke stranke sastati s domaćinom, britanskom premijerom Tonijem Blairom, te ministrima njegove vlade.

Pročitajte više