Račan u petak predaje zahtjev za članstvo Hrvatske u EU

PREMIJER Ivica Račan u petak će u Ateni grčkom premijeru Constatinosu Simitisu predati zahtjev Hrvatske za članstvo u EU.

Tekst hrvatskog zahtjeva, kako se doznaje u Banskim dvorima, bit će kratak.

U samom tekstu bit će istaknuto da se, slijedom Rezolucije Hrvatskog sabora o pristupu Republike Hrvatske Europskoj uniji, u skladu s člankom 49. Ugovora o EU, podnosi zahtjev za članstvo Republike Hrvatske u EU.

Tekst zahtjeva u četvrtak će supotpisati predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivica Račan, uz nazočnost predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića.

Svečanom potpisivanju, koje će se održati u Banskim dvorima, prisustvovat će članovi Vladine radne skupine za pripremu hrvatskog zahtjeva za članstvo u EU, te, kako se očekuje, i čelnici parlamentarnih stranaka.

Hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU bit će priložena i saborska Rezolucija o pristupu Hrvatske EU, donijeta u prosincu prošle godine.

Zahtjev će pratiti i promotivni CD pod naslovom ´RE: member CROATIA´.

Na tom promotivnom CD-u su prigodni govori predsjednika Mesića i premijera Račana.

Jedno od poglavlja CD-a odnosi se na Hrvatsku kao kandidata za članstvo u EU. Govori se o specifičnim političkim uvjetima ulaska Hrvatske u EU, pravnoj harmonizaciji s EU, makroekonoskoj stabilnosti, institucionalno-administrativnim kapacitetima Hrvatske.

Posebno se donose i svi osnovni podatci o Hrvatskoj, od npr. geografskog položaja i stanovništva, povijesnog pregleda do podataka o političkim organima, pravosuđu.

Na promotivnom CD-u je i video zapis pod nazivom ´Ljepote kraljice Mediterana´ na kojoj se predstavljaju turističke i povijesne ljepote Hrvatske.

Promotivni CD sadrži i podatke o Hrvatskoj na putu u Europu, podatke o ekonomiji u tranziciji, odnosno podatke o ekonomskoj i monetarnoj politici Hrvatske, o primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te način kako više saznati o Hrvatskoj, odnosno linkovima na najvažnije web adrese hrvatskih institucija.

Pročitajte više