Račan u ponedjeljak u Bruxellesu s Prodijem

HRVATSKI premijer Ivica Račan nastavit će u ponedjeljak svoju europsku turneju u Bruxellesu, gdje će se sastati s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem.

Glavna tema jednosatnog službenog razgovara bit će završne pripreme Republike Hrvatske za podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji. Zagreb namjerava podnijeti zahtjev ili 18. veljače u Ateni, ili sedam dana poslije, 25. veljače u Bruxellesu.

Prodi i Račan također će razgovarati o daljem jačanju odnosa između Hrvatske i EU-a te o nastavku provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), odnosno Privremenog sporazuma, koji sadrži glavne odredbe iz SSP-a, a potpisan je kako bi se premostilo razdoblje do stupanja na snagu SSP-a.

Premijer Račan u predstojećem će razdoblju posjetiti nekoliko europskih gradova s ciljem traženja podrške za hrvatsku kandidaturu za članstvo u EU. U ponedjeljak, 20. siječnja posjetio je Berlin, gdje se sastao s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom. Zasad su još predviđeni posjeti Ateni, Rimu i Beču.

Sastanku Račan-Prodi prisustvovat će ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ministar za europske integracije Neven Mimica.

Ministar Picula će se u utorak sastati s povjerenikom Europske komisije Chrisom Pattenom i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javierom Solanom. Dan poslije, u srijedu, ministar Picula odlazi u službeni posjet u Luxembourg na poziv ministrice vanjskih poslova Lydie Polfer, s kojom će potpisati Administrativni sporazum o primjeni ugovora o socijalnom osiguranju.

Pročitajte više