Račan u Poreču o zaštiti obalnog prostora i turizmu

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivica Račan rekao je danas na Hrvatskom turističkom forumu u Poreču da hrvatski obalni prostor i vrijednosti prirodnog okoliša treba što prije zaštiti od devastacije i sve izraženije neplanske betonizacije.

"Jedino tako će se hrvatski turizam pravilno dalje razvijati, a državni prostor u cjelini sačuvati za budućnost", rekao je Račan na Turističkom forumu, koji se održava u sklopu 7. susreta hrvatskih turističkih djelatnika, u organizaciji Hrvatske radio televizije i Hrvatske gospodarske komore.

Račan je, govoreći o temi "Turizam i prostor" upozorio na sve češću neplansku izgradnju apartmana. Radi sprečavanja daljnje betonizacije hrvatskog obalnog prostora, uskoro će biti doneseni prostorni planovi u sklopu razvoja hrvatskog turizma, rekao je Račan.

Najavio je i jaču inspekcijsku kontrolu i dodatne mjere kojima će Vlada i dalje poticati uređenje prostora i izgradnju infrastrukture u skladu sa održivim razvojem, rekao je Račan.

Račan je ponovio da je turizam, uz infrastrukturu, prioritet u strategiji hrvatske Vlade te da je ove godine već puno učinjeno u tom smislu.

Posebno je istaknuo značaj novoizgrađenih dionica autocesta prema Dalmaciji. Rekao je da je ponosan zato što je ta izgradnja, kako je kazao, uvažavala zaštitu okoliša te pridonijela poboljšanju imidža Hrvatske kao turističke destinacije.

Susreti turističkih djelatnika u Poreču održavaju se u hotelu "Pical". Nazočni su i potpredsjednik Vlade Slavko Linić, ministri gospodarstva i zaštite okoliša Ljubo Jurčić i Ivo Banac, predsjednik HGK-a Nadan Vidošević, saborski zastupnici te brojni predstavnici lokalnih i županijskih vlasti.

Tu je i više od 350 turističkih djelatnika iz svih segmenata turističkog gospodarstva, kao i brojni predstavnici turističkih udruga i grupacija. Ministrica turizma Pave Župan Rusković nije prisutna, a ispričala se zbog službenog puta u Njemačku gdje se danas u gradu Friedricshafenu otvara Nautički sajam na kojemu je Hrvatska zemlja partner.

(Hina) tam jn

 

Pročitajte više