Račan: UN mora biti središnje mjesto odlučivanja u svijetu

PREMIJER Ivica Račan izjavio je danas u Saboru da se hrvatska Vlada zalaže da UN i dalje bude središnje mjesto odlučivanja u međunarodnoj zajednici, te da revitalizacija značenja i uloge UN-a treba započeti upravo u Iraku.

Iznoseći Vladino izvješće o iračkoj krizi, Račan je u Saboru istaknuo da UN treba imati vodeću ulogu u obnovi Iraka, kako bi se osigurala samostalnost, suverenitet i teritorijalna cjelovitost te zemlje, a irački narod imao vlast u svojoj zemlji gradeći je kao čimbenika mira u regiji.

Hrvatska Vlada zalaže se za nastavak dijaloga u međunarodnoj zajednici, što je preduvjet očuvanja i jačanja međunarodnog poretka, za jačanje transatlantske suradnje i jedinstva EU kao jamca dugoročne stabilnosti u Europi i svijetu, rekao je premijer.

Dodao je da se Hrvatska kao aktivna članica antiterorističke koalicije zalaže za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje, te da je hrvatska Vlada poduzela sve mjere kako bi spriječila moguće negativne implikacije iračke krize na Hrvatsku.

Račan je ponovio ranija stajališta Vlade da se Hrvatska zalagala i da će se zalagati da se iračka kriza riješi političkim sredstvima, kroz jedinstvo međunarodne zajednice i središnje uloge UN-a.

Osvrnuvši se na nezadovoljstvo predstavnika SAD-a i nekih drugih prijateljskih zemalja zbog hrvatske proturatne politike, Račan je podsjetio da su hrvatski građani za miroljubivo rješenje krize jer su nedavno upoznali ratna razaranja, agresiju i stradanja.

"To prijateljske zemlje mogu i moraju razumjeti", naglasio je premijer Račan, podsjetivši da je Hrvatska demokratska zemlja u izrazito nestabilnoj regiji, čijoj stabilnosti želi doprinijeti.

Uoči vojne akcije SAD-a i saveznika hrvatska je Vlada, uzimajući u obzir i jasno izražene stavove hrvatske javnosti, izrazila žaljenje što se, usprkos naporima međunarodne zajednice, razoružanje Iraka ne postiže diplomatskim sredstvima, te razočaranje nejedinstvom u Vijeću sigurnosti i EU.

Zbog toga Vlada nije podržala vojnu akciju SAD-a i saveznika, jer nije odobrena od VS-a, rekao je Račan. "Da je odluka VS-a bila pozitivna, Hrvatska bi je podržala. Kao članica UN-a poštujemo odluke VS-a i ne odnosimo se prema njima selektivno, tako da poštujemo samo ono što nam odgovara", istaknuo je.

Rekao je kako se ne ispunjava nada Hrvatske da će taj rat trajati kratko.

Izrazio je zabrinutost humanitarnim posljedicama rata u Iraku, te pozvao svjetsku javnost na poštivanje hmanitarnih prava kako bi se izbjegla patnja stanovnika i ratnih zarobljenika.

"Hrvatska je spremna doprinijeti humanitarnoj pomoći Iraku i dati svoj doprinos osiguranju mira i demokratskoj obnovi te zemlje", rekao je Račan.

Ocijenio je da će se svijet s problemom terorizma susretati i dalje, a vjerojato i više po završetku iračke krize, zaključio je Račan, i još jednom pozvao na međunarodnu suradnju.

Pročitajte više