Račan uvjeren da Sanader čini sve da se uhiti Gotovina

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan rekao je danas kako je uvjeren da premijer Ivo Sanader čini sve ne bi li se uhitio general Ante Gotovina.

"Međutim, to ne znači da svi u Hrvatskoj i u ovoj vlasti to isto čine", rekao je Ivica Račan na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu.

Istaknuo je kako je svjestan da Sanaderova Vlada, za razliku od prošle, ima problema s dokazivanjem vjerodostojnosti budući da su, kako je rekao, poznata njezina stajališta od prije nekoliko godina o izručivanju hrvatskih generala Haaškom sudu te mnoge nejasnoće i kontradiktornosti u vezi s time.

"Nadam se da će planirani termin početka pregovora Hrvatske s Europskom unijom biti poštovan, ali pod uvjetom da ova vlast uspije uvjeriti europske partnere u svoju vjerodostojnost, odnosno da čini doista sve što je u njezinoj mogućnosti da uhiti generala Gotovinu", rekao je predsjednik SDP-a.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Ivica Račan je potvrdio svoje, otprije poznato, stajalište da je međunarodna arbitraža jedini izlaz u rješavanju graničnih sporova između Hrvatske i Slovenije.

"Granična pitanja treba depolitizirati, te s datumom međunarodne arbitraže ne treba žuriti jer upravo vrijeme ide u prilog rješavanja tog problema budući da je Slovenija već postala članicom Europske unije, a ulazak Hrvatske pitanje je vremena", ocijenio je Račan.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, koji je također bio na konferenciji za novinare, priopćili su da su se dogovorili o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Po Jakovčićevim riječima, IDS i SDP u Istri će nastupiti odvojeno, uz predizborne i poslijeizborne dogovore, a u Primorsko-goranskoj županiji nastupiti će zajedno. No, dodao je, te će dvije stranke u Puli nastupiti sa zajedničkom izbornom listom.

"Naša suradnja jamac je za odgovorno, stabilno i pošteno upravljanje Istarskom županijom te njezinim gradovima i općinama, gdje ćemo osvojiti vlast. Ovom suradnjom jačamo opciju lijevog centra, koja će u Hrvatskoj preuzeti vodeću poziciju", rekao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Pročitajte više