Račan: Završeno primirje s HDZ-om

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan izjavio je danas da je političko primirje s HDZ-om završeno nakon sinoćnjeg istupa premijera Ive Sanadera u Saboru koji ocjenjuje "neprimjerenim i nedostojnim funkcije i odgovornosti premijera".

"Više nećemo trpiti da u ime lažnog imidža o jedinstvu i suglasju u Hrvatskoj podnosimo uvrede na svoj račun, da se odgovornost za nesposobnost i nerad izvršne vlasti prebacuje na druge. U tom je smislu primirje završeno", rekao je Račan na konferenciji za novinare u Saboru.

Napominjući kako nekog posebno dogovorenog primirja s HDZ-om nije bilo, već samo najava SDP-ove podrške Vladinom europskom putu i zaštiti nacionalnih interesa, Račan je istaknuo da bi nastavak toleriranja HDZ-ove nesposobnosti i šutnja na neutemeljene optužbe odmoglo demokratskoj Hrvatskoj.

Kao primjer nerada HDZ-a naveo je da Vlada u pet mjeseci u Sabor nije uputila ni jedan ozbiljniji projekt, da se sve svelo samo na odustajanja od ranije zacrtanih planova, a pritom je kao primjere naveo odgodu smanjenja PDV-a i primjene ekološko-ribolovne zone.

Predsjednik SDP-a je Vladi i Sanaderu zamjerio da nemaju hrabrosti da se suoče s odgovornošću i vlastitim problemima.

"Sinoć smo vidjeli nedostatak hrabrosti vlasti da jasno kaže zašto treba odgoditi primjenu zaštićenog pojasa. Jedno su nam govorili izvan očiju javnosti, upozoravajući na pritiske iz EU i opasnost od veta, a sinoć to nisu bili hrabri reći, kako ne bi ispalo da Hrvatska podilazi pritiscima i ucjenama", kazao je Račan.

Ocijenio je da je Sanader u sinoćnjem obraćanju zastupnicima, "s puno žuči i ljutnje", neutemeljno vrijeđao zastupnike, posebno SDP-ovce, "pa i do razine trača".

"Naglo je nestalo uglađenog, tolerantnog i europejskog političara, a pojavio se bahati HDZ-ovac koji olako diskvalificira političke neistomišljenike. Je li to ponovno obračun s neistomišljenicima kakvom smo svjedočili 90-ih godina", kazao je.

Sinoćnju burnu raspravu o odgodi primjene ekološko-ribolovne zone na članice EU obilježila je razmjena žestokih međusobnih optužbi i uvreda između HDZ-a i SDP-a. Premijer Ivo Sanader je SDP-ovcima, koji su ga tijekom dana prozivali za "salto mortale" u stavovima o zaštićenoj zoni, poručio da su oni "najmanje pozvani da govore kako Vlada ne štiti nacionalne interese". Rekao je, među ostalim, da "oni koji Vladi spočitavaju takve stvari zapravo žele spriječiti uspjeh Hrvatske 17. i 18. lipnja" na sastanku Europskog vijeća, što je posebno razljutilo SDP-ovce.

(Hina) xtr yjn

Pročitajte više