Račana nasljeđuju Ostojić ili Mršić?

PREMA ocjeni 15-ak članova Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić i aktualni gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić naizgledniji su nasljednici Ivice Račana.

Uoči stranačke konvencije SDP-a, koja će se održati na proljeće, socijaldemokrati, čini se, žele i traže novog lidera koji će zamijeniti dosadašnjeg, naizgled nezamjenjivog predsjednika Ivicu Račana koji je već trinaest godina na čelu stranke.

41-godišnji Splićanin Ranko Ostojić i 37-godišnji gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić prema anketi koju je proveo Globus među članovima Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a imaju najviše šanse da zasjednu na mjesto predsjednika SDP-a. Obojica su mladi i visokoobrazovani, odani su idejama socijaldemokracije, komunikativni. Iako su Ostojić i Mršić mladi ljudi postigli su vrlo dobre rezultate na dosadašnjim radnim mjestima, imaju impresivne životopise, komumikativni, imaju personality. Ne pripadaju niti jednoj stranačkoj struji, pa su prihvatljivi većini vodećih SDP-ovaca.

Uz Ostojića i Mršića potencijalni kandidati su Milan Bandić, Antun Vujić, Željka Antunović, Davorko Vidović, Šime Lučin, Boris Šprem, Ivan Šprlje, Slobodan Beroš, Pavle Komadina…

Iako bi neki od navedenih kandidata mogli uspješno voditi socijaldemokrate, oni se ne žele kandidirati jer će doći u sukob s Račanom. U tom kontekstu spominju se D. Vidović, Ž. Antunović, A. Vujić i Š. Lučin.

Samo M. Bandić pokazuje spremnost da zasjedne na čelo SDP-a, no upitna je njegova fizička sposobnost jer je funkcija predsjednika stranke vrlo zahtjevna.

Globusova anketa pobila je nedavne tvrdnje Ž. Antunović i D. Vidovića da u SDP-u trenutno nema osobe koja bi mogla zamijeniti aktualnog predsjednika Ivicu Račana. Nasuprot tomu, svi anketirani mišljenja su da je odlazak Ivice Račana iz SDP-a preduvjet da se ta stranka modernizira i demokratizira. Ukoliko se ne dogode kadrovske promjene, SDP bi se mogao urišiti te izgubiti povjerenje dio građana, zaključili su vodeći SDP-ovci.

Pročitajte više