Račanu pozlilo na sjednici SDP-a

IVICI RAČANU jučer je tijekom sjednice Glavnog odbora SDP-a navodno pozlilo zbog iznenadne tahikardije. Razlog ubrzanog lupanja srca vjerojatno je gužva oko mjesta na izbornim listama SDP-a, piše Večernji list.

SDP-ov Glavni odbor (GO) ipak je utvrdio izborne liste bez nazočnosti predsjednika stranke Ivice Račana, koji je, kako je izjavila nakon završetka sjednice predsjednica GO-a Gordana Sobol, bio odsutan zbog "određenih zdravstvenih teškoća". Sobol je istaknula da je GO jednoglasno prihvatio izborni program SDP-a, koji će u cijelosti biti predstavljen idućeg tjedna.

Nositelj će u svim izbornim listama na parlamentarnim izborima biti predsjednik SDP-a Ivica Račan, osim u osmoj izbornoj jedinici u kojoj je, u skladu s koalicijskim sporazum SDP-a i IDS-a, nositelj liste Damir Kajin.

Naglasila je da su rasprave o izbornim listama potrajale, jer je dosta članova GO-a sudjelovalo u raspravi. Neslužbeno se tijekom sjednice GO-a, koja je trajala satima, doznalo da su članovi GO Predsjedništvu stranke iskazali nezadovoljstvo prijedlogom izbornih lista, koje je utvrdio Račan i Predsjedništvo stranke.

Kako se moglo doznati u stranačkim kuloarima, članovi GO-a bili su nezadovoljni što su na listama "profitirali SDP-ovi ministri pred istaknutim zastupnicima i članovima županijskih organizacija". Posebice su, kako se neslužbeno doznaje, nezadovoljni zbog kandidature Slavka Linića, koji je iz Rijeke premješten u 10. izbornu jedinicu, te Tonina Picule, koji je nositelj liste u 3. izbornoj jedinici.

Sobol je u izjavi za novinare potvrdila da su pregovori SDP-a s Librom i LS-om završeni, a po kojima je SDP u koaliciji s Librom u 2., 3., 4. i 10. izbornoj jedinici, dok je koalicija s LS-om dogovorena u 4. i 6. izbornoj jedinici. Dodala je da je dogovoreno i da te dvije stranke ne izlaze na izbore u ostalim izbornim jedinicama, nego da svoje birače pozovu da glasuju za liste SDP-a.

No, kandidati LS-a, rekla je Sobol, naći će se na još nekim SDP-ovim listama, ali te liste neće nositi koalicijski naziv SDP - LS.


Za 11. izbornu jedinicu - lista za dijasporu - SDP, kako je rekla Sobol, još nije donio definitivnu odluku o nositelju liste.

Kako je izvijestila Sobol, u 1. izbornoj jedinici prvi je na listi Ivica Račan, drugi je SDP-ov ministar kulture Antun Vujić, a zatim slijede nezavisni kandidati: Cro Cop Mirko Filipović, prof. prava Ivo Josipović i pjevač Vice Vukov.

U 2. izbornoj jedinici prvi je na listi zagrebački SDP-ovac Milan Bandić, a drugi je SDP-ov gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić, a zatim po koalicijskom sporazumu s Librom, Jozo Radoš, te SDP-ov ministar branitelja Ivica Pančić i SDP-ova zastupnica Marija Lugarić.

U 3. izbornoj jedinici listu predvodi SDP-ov ministar vanjskih poslova Tonino Picula, a zatim slijede zastupnici SDP-a Dragica Zgrebec i Miroslav Korenika, te Željko Pavlic (Libra).

U 4. izbornoj jedinici prva na listi je SDP-ova ministrica obrane Željka Antunović, a zatim LS-ovac Zlatko Kramarić, te Vilim Herman (Libra).

U 5. izbornoj jedinici listu predvodi potpredsjednik SDP-a Mato Arlović, a iza njega je pozicioniran predsjednik SDP-ove županijske organizacije Mato Gavran.

U 6. izbornoj jedinici prvi na listi je SDP-ov ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, zatim Ivo Banac (LS), pa zastupnici SDP-a - Josip Leko, Snježana Biga-Friganović te nestranački ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Listu 7. izborne jedinice predvodi SDP-ov ministar financija Mato Crkvenac, a zatim zastupnica SDP-a Milanka Opačić, za sada nepoznati nestranački kandidat te zastupnik SDP-a Nenad Stazić.

Listu 8. izborne jedinice predvodi IDS-ovac Damir Kajin, a zatim je na listi Gordana Sobol (SDP).

U 9. izbornoj jedinici listu predvodi SDP-ov ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, a zatim ministrica pravosuđa (SDP) Ingrid Antičević-Marinović, te zastupnik SDP-a Ivan Ninić.

Listu 10. izborne jedinice predvodi SDP-ov potpredsjednik Vlade Slavko Linić, a zatim zastupnik SDP-a Marin Jurjević, te nestranački ministar Neven Mimica, a peti na toj listi je Andro Vlahušić (Libra).

Pročitajte više