Računalna igra: Rat na Kosovu

MIR JE na Kosovu, 2012. je godina. Izbjeglice iz Srbije su se vratile, sve je to radnja u računalnoj igrici koju je dizajnirao Aleksandar Đokić.

Jedne zore albanska gerila napada snage UN-a. U pomoć im pristiže Vojska Srbije, koju suprotna strana tjera na povlačenje. Slijedi pokušaj obrane Preševa, zatim oklopne jedinice oslobađaju Gnjilane i Prištinu. Na kraju, odvijaju se velike borbe na području Metohije.

Ovdje nije riječ o nikakvom proročanstvu, niti o viđenju razvoja događaja nekog poznavatelja političkih prilika, već o Kosovskoj zori, računalnoj igrici u kojoj je južna srpska pokrajina uzeta za ratno poprište. Gotovo cijelu igru sam je napravio Đokić, uz pomoć vojnofilmskog centra Zastav film i LaPlate sa završnim radovima u Hamburgu.

Vojska Srbije do sada predstavljana u negativnom kontekstu

"Često me pitaju zašto u igri albanska gerila napada baš snage UN-a i mirovnjaka. Ovaj element igre nije proizvoljan poput 2012. godine, koju sam uzeo za vrijeme odigravanja sukoba. Analizom nekih prethodnih događaja zaključio sam da sukob upravo tako počinje", kazao je mladić i dodao da je Vojska Srbije do sada predstavljena u negativnom kontekstu u dosadašnjim stranim izdanjima videoigara.

"Ovdje ona ulazi u sukob da bi zaštitila integritet Republike Srbije. Nisam htio predstaviti Vojsku Srbije kao nekog tko prvi napada, jer je naša povijest puna slučajeva u kojima je vojska morala braniti svoju zemlju", istakao je Đokić i dodao da igra nije politički obojena, što pokazuje i činjenica da je prošla temeljiti sistem kontrole u Njemačkoj, prenosi Politika.

Ova strateška igrica je krajem rujna izašla na tržište u Europskoj uniji te je za samo 52 sata rasprodana prva serija. Trenutno se može naručiti isključivo putem interneta.

Pročitajte više