Računalne igrice izazivaju ovisnost

RAČUNALNE igrice mogu izazvati ovisnost usporedivu s ovisnošću o alkoholu ili marihuani, objavljeno je u studiji bolnice Charite u Berlinu.

"Pretjerano igranje igrica vjerojatno aktivira iste strukture u mozgu kao i droga", kaže Sabine Gruesser iz interdisciplinarne skupine za istraživanje ovisnosti na berlinskoj sveučilišnoj klinici.

S druge strane, čini se da pretjerano igranje ne vodi u agresivnost, otkrila je druga studija.

U prvoj studiji uspoređeno je 165 povremenih s 15 intenzivnih igrača. Igrači koji su zadovoljili najmanje tri kriterija ovisnosti, poput neutažive želje, apstinencijske krize ili zapuštanja drugih interesa, smatraju se onima koji su pretjerali.

Testiranim osobama pokazane su slike računalnih igara, boce alkohola i neutralni predmeti. Onima koji pretjerano igraju, slike računalnih igara izazvale su puno jaču reakciju u mozgu nego drugima, a istovremeno je njihova reakcija na druge slike bila slabija.

U drugoj studiji ispitano je sedam tisuća igrača, a praćeni su podaci o agresivnosti i sklonosti nasilju.

Oko 12 posto ispitanika ustanovljeno je ponašanje koje se može opisati kao ovisnost, ali ništa ne upućuje na to da ih je pretjerano igranje učinilo bitno agresivnijima.

Pročitajte više