KORONAVIRUS

Računovotkinja pisala Mariću: Prevršili ste svaku mjeru, dajte se saberite

Foto: Hina

NEADEKVATAN odgovor vlade na ekonomsku katastrofu koja je upravo počela pod veliki pritisak stavio je i računovodstvene servisa. Vladine mjere koje se sastoje od birokratskog pretakanja iz šupljeg u prazno neće spasiti stotine tisuća poslova, ali su zato stvorile konfuziju među tisućama firmi kojima je ugrožen opstanak. No osim toga, poduzetnici moraju poštovati i sve ostale uobičajene rokove za predaju dokumenata poput financijskih izvješća ili raznih obrazaca, što je u nemoguću situaciju dovelo računovodstvene servise. 

Vilma Tolić, vlasnica jednog računovodstvenog servisa iz Splita, uputila je pismo Poreznoj upravi i Ministarstvu financija u kojem traži hitnu odgodu rokova za predaju dokumentacije.

"Draga Porezna upravo, drago Ministarstvo financija!

Imate li vi uopće pojma kako jedan računovodstveni servis funkcionira ovih dana? Znate li da sve šta imate od podataka o obvezama naših klijenata, MI moramo zadužiti putem vašeg sustava? Znate li da nam je mnogima nemoguće pod ovim uvjetima organizirati rad od kuće, jer su nam uredi nedostupni, zatvoreni ili u drugoj općini od mjesta stanovanja? 

Znate li da se svi naši klijenti trenutno drže za nas kao mala djeca, iščekujući da u najbržem mogućem roku riješimo svima predaju zahtjeva, odjavu radnika, obrazloženja i tablice za mjere HZZ-a i šta sve ne drugo čega ste se mudro dosjetili ovih dana? Sve može stat, ali hrvatska birokracija radi i živi vječno! 

I sve ste to prevalili na naša leđa, ali se i dalje pravite ludi kad vas molimo da nam odgodite slanje završnih računa za 2019 godinu... To nije naš hir. Naprosto ne možemo organizirati uvjete rada bolje od ovog... Stotine kolegica i kolega iz računovodstvene struke, ne spava već danima od brige za svoje klijente, ne stižući misliti o tome da 90% ovog svog nadljudskog truda radimo gratis, jer nam klijenti više neće moći podmiriti niti jedan naš račun, ali ćemo zato za sebe uredno trebati u 10 tablica dokazivat pad prometa. Nazdravlje onom tko je sastavio Pravilnik i Kriterije!

Zbilja ste prevršili svaku mjeru

Nitko od nas nije multimilijunska  korporacija koja može izdržat ovaj teret narednih mjeseci koji nas čekaju... A vi i dalje mislite kako ćemo, kao i obično, mi to sve odradit u zadanom roku, a sve kao i uvijek u strahu da nas i sada ne dostigne ruka porezne pravde zbog krivo upisanog zareza na predanom zahtjevu. 

Zbilja ste prevršili svaku mjeru ignoriranjem naše struke. Žao mi je što nemamo svi zajedno hrabrosti otkazati poslušnost i na bar mjesec dana obustaviti sve ono šta svakodnevno putem milijun raznih obrazaca ulijevamo u vaš sustav.. Pa da vidimo šta bi se dogodilo...Pa da gledamo kako i vi obezglavljeno nastojite shvatit šta se dogodilo, isto onako kao i mi kada s razumijevanjem pokušavamo pročitat nove zakone koje ne razumije ni onaj ko ih je napisao...

Ajde saberite se, i pogledajte malo izvan svojih sigurnih radnih mjesta. I shvatite da ovaj trenutak netko za hrvatsko gospodarstvo odrađuje ogroman logistički posao. ODGODITE NAM  ZAVRŠNE RAČUNE, da uhvatimo bar malo zraka u ovom kaosu koji nas je pogodio. Jer ako ne poginemo od COVID-19, hoćemo sigurno od stresa kojem smo izloženi ovih dana radi vas....

Onom tko ovo čita, želim svu sreću i zdravlje ovog svijeta,  kao i svima nama koji nastojimo držati VAŠ sustav glavom iznad vode...

Srdačan pozdrav iz Splita

Vilma Tolić"

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više