Radak oslobođen optužbe za ratni zločin

ŽUPANIJSKI sud u Zadru oslobodio je jutros Milenka Radaka, benkovačkog Srbina, optužbe da je počinio ratni zločin u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine.

Predsjednik Sudskog vijeća sudac Branimir Zorica rekao je kako nije utvrđeno da je Radak počinio toga dana ratni zločin u Škabrnji, odnosno da je sudjelovao u izvlačenju i odvođenju civilnog stanovništva i u ubijanju.

Radak je sudjelovao u napadu na Škabrnju, zaključio je Sud, ali samo sudjelovanje u napadu ne znači da je činio kaznena djela koja su mu se u optužnici stavljala na teret, sudjelovanje u napadu ne znači da je netko i ratni zločinac. Osim toga, ispitani svjedoci nisu vidjeli Radaka toga dana u Škabrnji, a i ostali dokazi ne upućuju da je izvlačio iz podruma civile ili da ih je ubijao.

Nužno je optužbe konkretizirati, ustvrdio je sudac Branimir Zorica i ponovio kako nije sa sigurnošću dokazano da je Milenko Radak ubijao i odvodio civile.

U nastavku obrazloženja sudac Zorica je rekao kako je nedvojbeno da je Radak bio zapovjednik Drugog specijalnog voda dobrovoljaca, zatim da je bio član Srpske demokratske stranke, ali to nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu. Ovaj je sud vezan uz činjenični opis i dokaze, istaknuo je sudac.

Na kraju obrazloženja današnje presude sudac Branimir Zorica rekao je da je ovaj sudski proces trajao predugo zbog ponašanja Radakova odvjetnika Luke Šuška koji je, kako je kazao, "onemogućavao svojim zahtjevima brže odvijanje". Osim toga, naglasio je sudac, odvjetnik Luka Šušak nanio je niz uvreda Sudu i tužiteljima. "Nevjerojatno je da neki branitelj pokazuje nedostatak elementarnog pijeteta prema žrtvama Škabrnje i to ostavlja gorak okus u ustima", izjavio je na kraju predsjednik Sudskog vijeća sudac Branimir Zorica, rekavši da Sud u tom pogledu ne može poduzeti ništa.

Naime, tijekom postupka odvjetnik je, uz ostalo, optuživao Hrvatsku za etničko čišćenje Srba govoreći da je srpski zločin u Škabrnji posljedica tog navodnog hrvatskog čišćenja, tražio je da se kao svjedoci ispitaju visoki državni dužnosnici iz tog vremena, te je tražio izuzeće hrvatskog pravosuđa tvrdeći da Hrvatska ne može jamčiti pravedno suđenje njegovu branjeniku.

Radak je bio uhićen u Benkovcu u srpnju prošle godina od kada se nalazi u pritvoru.

Pročitajte više