Radi u Francuskoj, Porezna ga traži 50.000 kn. "Trebao sam ostati i biti kriminalac"

Foto: Shutterstock

U FRANCUSKOJ radim od 2016. godine, a sad sam dobio rješenje da za samo jednu godinu trebam platiti čak 48.797 kuna poreza na dohodak, požalio se za Index Hrvat koji je odlučio biti anoniman.

>>Što stoji iza lova Porezne na radnike u inozemstvu?

Porezna uprava je započela je veliku akciju potrage za svima koji rade i posluju u inozemstvu da im se dohodak koji nisu ostvarili u Hrvatskoj može propisno zavesti u podatke Porezne uprave i na njega razrezati porez.

Prvi poziv građanima Republike Hrvatske na dobrovoljnu prijavu je objavljen 21.prosinca 2021. te se nekoliko puta ponavljao.

>>Porezna šalje poziv ljudima koji rade u inozemstvu, spominje kamate i prekršaje

"​Pozivaju se građani rezidenti Republike Hrvatske koji su ostvarili inozemne primitke (primjerice plaće, mirovine, drugi dohodak, kamate na štednju, dividende i dr.) u ovoj ili ranijim godinama, a do sada ih nisu prijavili Poreznoj upravi RH da to učine prije zaprimanja službenog poziva", stoji u objavi Porezne uprave.

"Naplatili su mi sve moguće poreze i davanja"

Hrvat koji živi u Francuskoj, a koji je svoj slučaj odlučio ispričati za Index, govori nam kako u Francuskoj provodi oko 10 mjeseci godišnje. Stalno je zaposlen.

"Kad je sve ovo počelo s prijavama, rekoh: idem prijaviti svoja primanja koja iznose neto 2200 eura. Raspitivao sam se na više mjesta i, po svim informacijama koje sam dobio, izgledalo je da je Francuska tu u nekom izuzeću, kako su naveli u Poreznoj upravi.

No, bez obzira postoji li izuzeće, prijava se mora podnijeti. Tako da sam je i ja napravio za zadnjih šest godina. Supruga i dvoje djece mi žive u Hrvatskoj", rekao je on.

Dodaje da s obzirom na to da je oženjen i otac dvoje djece ne plaća dodatni godišnji porez u Francuskoj.

"Službenici iz Porezne uprave su samo uzeli moj neto godišnji prihod iz porezne prijave i pošto su vidjeli da plaćam 0 eura dodatnog godišnjeg poreza, to uzeli valjda kao moju hrvatsku bruto plaću i naplatili sve moguće poreze i davanja te su priznali samo moj osobni odbitak, ali ne i odbitke za uzdržavane članove", kazao je.

"Najbolje sjediti doma i baviti se kriminalom"

Obratio se Poreznoj upravi.

"Pitao sam je li moguće da na ostvarenih 2200 eura neto mjesečne plaće moram sad platiti dodatni porez u Hrvatskoj. Odgovor još čekam. Nemam to od kud platiti, a pogotovo jer je to samo jedna od šest prijavljenih godina. Plaća mi je manje-više ista pa bi izračun trebao biti sličan ovome u prilogu", rekao je on.

Ističe da se očito trebao praviti glup.

"Bolje bi bilo da nisam ništa prijavio, možda bi prošla godina pa bi palo u zastaru. Prema tome, kazna od 30.000 kn zvuči bolje od 48.000 kn poreza za samo jednu godinu od njih ukupno šest", dodaje.

"Što sad misliti o ovoj državi? Sve novce trošim u njoj, a ispada da sam deset mjeseci razdvojen od obitelji i za to moram platiti tri mjesečne plaće. Najbolje sjediti doma i baviti se kriminalom", rekao je.

Sindikat: Država nema pravo naplatiti toliki porez

Pisali smo Poreznoj upravi oko ove teme, odgovor još nismo dobili. Obratili smo se i Hrvatskom sindikatu radnika migranata, koji su nam objasnili o čemu se ovdje točno radi.

"Sukus priče je u Ugovoru između Vlade RH i Francuske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak. Tu je ključan članak 15", poručili su.

U članku 15 piše da se građani oporezuju u Hrvatskoj ako njihov boravak u Francuskoj ne traje duže od 183 dana u bilo kojem uzastopnom dvanaestomjesečnom razdoblju koje počinje ili završava u predmetnoj kalendarskoj godini.

"Taj članak nitko ne gleda, a to je iznimno važno. Država tu onda nema pravo naplatiti toliki porez, kad bi boravio i privređivao kraće od 183 dana, onda bi mu imali pravo naplatiti porez. No i suci izbjegavaju čitati taj članak", objasnili su.

"To ima prednost i nad tim što on ima suprugu i djecu u Hrvatskoj, dakle što je Hrvatska središte njegovih životnih interesa. No, koliko vidimo, on radi duže u Francuskoj od navedenog razdoblja", rekli su nam.

Zadnja instanca je Sud za ljudska prava

"Recimo, za pomorce je člankom 128 Pomorskog zakonika regulirano da su obveznici poreza na dohodak samo ako plove manje od 183 dana u godini za koju se utvrđuje porez na dohodak", govore.

Pitamo ih što on sad može raditi.

"Dobio je privremeno porezno rješenje. Sad ima 30 dana za žalbu. Onda ide na drugostupanjsko upravno tijelo, tj. Ministarstvo financija, koje donosi rješenje. Onda može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom, gdje traži poništenje rješenja.

Tada se donosi presuda na koju se ima 15 dana žalbe. Zatim mu preostaje Ustavni sud te naposljetku Sud za ljudska prava. To je pravni put", rekli su iz Hrvatskog sindikata radnika migranata.

"No, kako smo napomenuli, javnopravna tijela su obično na strani države, donose se odluke na štetu pojedinca. A to je nezakonito ako je čovjek više od 183 dana u inozemstvu. U ovom slučaju ne može biti kolektivne tužbe kao za "švicarac" zato jer svatko ima specifičnu situaciju, nema tu jedinstvene situacije", rekli su.

Porezna uprava: Zaprimljeno je oko 20.000 dobrovoljnih prijava

I Porezna uprava se referirala na medijske objave vezane za utvrđivanje poreznih obveza za primitke ostvarene u inozemstvu ili iz inozemstva, poručivši da u tom pogledu nije najavila niti provodi "akcije", već obavlja redovne aktivnosti po zaprimljenim podacima iz međunarodne razmjene.

>>Porezna se oglasila o haraču nad ljudima koji rade vani

"​Radi istinitog i potpunog informiranja javnosti povezano uz provokativne i zbunjujuće naslove članaka, objavljenih u posljednjih nekoliko dana, iz kojih proizlazi da je Porezna uprava krenula 'u lov' uz masovno izdavanje rješenja 'gastarbajterima' te 'pokrenula egzodus Hrvata', obavještavamo javnost da navedene informacije nisu točne.

Porezna uprava nije najavila niti provodi 'akcije' vezano za utvrđivanje poreznih obveza građana - hrvatskih rezidenata za primitke ostvarene u inozemstvu ili iz inozemstva, već obavlja redovne aktivnosti po zaprimljenim podacima iz međunarodne razmjene", istaknuto je u objavi na internetskoj stranici Porezne uprave", naveli su.

Također, pritom su izvijestili da je u ovom trenutku u Poreznoj upravi zaprimljeno oko 20.000 dobrovoljnih prijava.

Pročitajte više