Radikali traže opoziv predsjednika Borisa Tadića

ZASTUPNICI Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije predložili su u srijedu da se pokrene postupak za opoziv predsjednika Srbije Borisa Tadića zbog njegova poziva kosovskim Srbima da izađu na parlamentarne izbore na Kosovu, čime je, po mišljenju radikala, "prekršio Ustav i pogazio Rezoluciju o Kosovu", koju je ranije prihvatio srbijanski parlament.

"Predsjednik predstavlja državu i iznosi državne stavove, a ne osobne, kao što je to učinio Tadić. O svojoj osobnoj odluci konzultirao se i dobio suglasnost samo Carle del Ponte, Javiera Solane i Chrisa Pattena", kazala je u parlamentu zamjenica predsjednika zastupničkog kluba Srpske radikalne stranke Gordana Pop Lazić.

Radikali su prijedlog o opozivu predsjednika Tadića dostavili svim zastupničkim klubovima, te očekuju dovoljan broj potpisa zastupnika da bi taj prijedlog bio stavljen na dnevni red idućeg zasjedanja Skupštine Srbije.

Za prihvaćanje i stavljanje prijedloga na dnevni red potrebna su 84 zastupnička potpisa, a Srpska radikalna stranka u parlamentu ima 82, od ukupno 250 zastupnika.

Za prihvaćanje prijedloga o opozivu predsjednika Republike potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Predviđeno je i održavanje referenduma na kojem bi se više od polovine birača u Srbiji, a ima ih oko 6,5 milijuna, trebalo izjasniti za opoziv predsjednika. Ako građani na referendumu ne podrže opoziv predsjednika, Ustav nalaže raspuštanje parlamenta i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Predsjednik Srbije Boris Tadić se u utorak navečer obratio javnosti i kosovske Srbe pozvao da sudjeluju na izborima na Kosovu 23. listopada, a srbijansku vladu i premijera Vojislava Koštunicu da poštuju zakon i da svim raseljenim osobama omoguće ostvarivanje prava glasa.

Pročitajte više