Radikalne antikorupcijske mjere: Bugarska uvela obvezno glasanje na izborima

Foto: FAH

BUGARSKI parlament u četvrtak je velikom većinom prihvatio zakon o obveznom izlasku na opće izbore u nadi da će ograničiti  nesudjelovanje i kupovinu glasova.

Novi zakon usvojen sa 109 glasova prema 74 protiv i 10 suzdržanih, stupit će na snagu tijekom predsjedničkih izbora u listopadu.

Vlada desnog centra istaknula je da će obvezno glasanje pojačati legitimitet zastupnika, dok je stopa sudjelovanja iznosila tek 48,6 posto na posljednjim parlamentarnim izborima u listopadu 2014., što je najniža stopa nakon povratka demokracije u Bugarsku 1990.

Povišenje stope sudjelovanja bi matematički trebalo ublažiti učinak kupovine glasova u najsiromašnijoj zemlji Europske unije.

Jedina sankcija predviđena za građane koji zanemare obvezu glasanja je brisanje s glasačkih popisa, uz mogućnost trenutačnog ponovnog upisivanja na njih. Analitičar Andrej Raičev s instituta Gallup je za državnu televiziju BNT rekao da  izostanak financijske sankcije predstavlja "glupi kompromis" i bitno smanjuje učinak zakona.

U samo nekoliko europskih zemalja glasanje je obvezno, među kojima u Belgiji i Grčkoj u kojima nesudjelovanje na izborima nije sankcionirano.

Pročitajte više