Radioaktivni plin u pulskom vrtiću, koncentracija 2,7 puta viša od dopuštene

Ilustracija: Pixsell/Damir Spehar

PONOVLJENA mjerenja potvrdila su da su koncentracije radona u pojedinim dijelovima pulske Talijanske osnovne škole Giuseppine Martinuzzi te dječjih vrtića Delfino u Santoriovoj i Pinguino u Banovčevoj ulici i dalje viša od "dopuštene" razine koja iznosi 300 bekerela po kubnom metru, piše Glas Istre. Dugotrajna izloženost radonu, prema istraživanjima, povećava rizik od raka pluća.

Srednja vrijednost mjerenja u školi Giuseppina Martinuzzi iznosi 537 bekerela po metru kubnom, pri čemu je najveća koncentracija izmjerena u prizemlju. U vrtiću Pinguino izmjeren je 471 bekerel po metru, a u vrtiću Delfino čak 812 bekerela, što je višestruko više od prihvatljive vrijednosti koja iznosi 300 bekerela po kubnom metru.

Mjerenja u tim objektima provedena su prvi put 2014. i 2015. godine, a novo mjerenje proveli su stručnjaci s Odjela za fiziku osječkog Sveučilišta.

Najveće doze prima administrativno osoblje

 

Glas Istre piše da nema razloga za zabrinutost u vezi zdravlja djece, jer su prema rezultatima istraživanja doze koje primaju i u školi i u vrtićima niže od godišnjih doza zračenja koje se smatraju normalnima.

Najveće doze u zgradi škole i prostorima vrtića Delfino, koji se nalaze na istoj lokaciji, prima administrativno osoblje koje u tim prostorima provodi osam sati dnevno svakog radnog dana. Godišnju dozu zračenja nešto višu od prihvatljivih 6 mSv, kako je utvrđeno primaju i odgojiteljice u vrtiću Delfino, te je preporuka stručnjaka da se na ove dvije skupine zaposlenika primjene odredbe Pravilnika o praćenju stanja radioaktivnosti u okolišu.

U tom bi se vrtiću, prema zaključku provedene studije isto tako trebale poduzeti određene korektivne radnje usmjerene ka smanjenju kako koncentracije radona, tako i posljedične doze koje različite kategorije osoba primaju boraveći i radeći u tom objektu.

Pročitajte više