Meštrovićeva radionica ponuđena Splitu, Baldasar: "Ovo je najgori trenutak"

Foto: Index

RADIONICA Ivana Meštrovića ponuđena je po pravu prvokupa Gradu Splitu, no kako doznajemo od gradonačelnika Ive Baldasara u ovom trenutku nema nikakve mogućnosti da se transakcija od 1,2 milijuna eura realizira, a nekretnina koju je svojedobno za pola milijuna eura kupio Nadan Vidošević konačno preuzme od privatnih vlasnika koji na atraktivnoj lokaciji žele vidjeti i nešto više od pukog galerijskog prostora.

Nekretninu, zgradu sa tisuću i pol kvadrata terena prekoputa Galerije Meštrović prodaje obitelj Crnčević, vlasnici propalog Spectatora, i to sa zabilježbom ovrhe Erste banke. Kako je riječ o kulturnom dobru, Crnčevići su u obavezi ponuditi radionicu Gradu i Županiji. 

Baldasar: Najgori mogući trenutak

Gradonačelnik Ivo Baldasar kaže da bi bilo lijepo da se objekt otkupi, ali da za takvo što u ovom trenutku nema nikakvih mogućnosti.

"Proračuna nema, nema ni sloge u Gradskom vijeću. Slažem se da bi bilo lijepo kada bi se objekt otkupio, ali za to sada nema nikakve mogućnosti. Ponuda je došla u najgorem mogućem trenutku", kaže Baldasar.

Pitali smo i župana Zlatka Ževrnju, hoće li možda Županija uskočiti?

"Ovo mi je prvi glas. Nisam znao ništa o tome", bio je Ževrnja neupućen.

Krstulović Opara: Nije visoko na listi prioriteta

Andro Krstulović Opara, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita, bio je ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića kada je objekt stavljen pod konzervatorsku zaštitu. 

"Taj objekt jest važan, ali nije visoko na listi prioriteta. Kada bi se raspravljalo gdje treba uložiti devet milijuna kuna, ja bih to prije utrošio za škole na Pazdigradu ili Kamenu. Jedna stvar su želje, drugo mogućnosti", kazao nam je Opara Krstulović.

Stambeni prostor za domara?!

Nakon što je Vidošević kupio radionicu za pola milijuna eura, nekretnini je naglo porasla cijena jer je omogućena gradnja stambenog prostora uz obrazloženje da bi se tu trebao smjestiti domar.

Crnčevići su radionicu od Vidoševića kupili za 11 milijuna kuna, a 2009. godine iz projekta uređenja galerije povukao se arhitekt Nenad Fabijanić jer su Crnčevići od njega tražili da se poveća stambena kvadratura, na što on nije htio pristati.  

Pročitajte više