Radman: Izgleda da je omikron kraj

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

MIROSLAV Radman bio je gost RTL Direkta.

Radman kaže kako izgleda kao da je omikron kraj pandemije COVID-a, no kako nikad ne možemo biti sigurni u budućnost.

"Uvijek se može pojaviti neki novi mutant, koji će bit odjednom bolje adaptiran kao što su je pojavljivali mutanti delta i omikron. Omikron je oštećen vlastitim mutacijama.

Naime, da bi bilo koji virus izbjegao našem imunosustavu, najbolje je da se jako često mijenja. Kao što je to tipično virus side", pojasnio je Radman.

Pojasnio je kako se virus HIV-a toliko brzo mijenja, da protiv njega nikad proizvedeno efikasno cjepivo. Slična je situacija i s koronavirusom. Spašava se od imunog sistema visokom frekvencijom mutacija, ali te promjene su nasumce i on sam svoju biološku aktivnost uništava.

"Očito idu prema biološkoj slabosti"

Upitan je li ovo smrt virusa koju je najavljivao, odgovorio je potvrdno.

''Nije se moglo predvidjeti vrijeme, koliko će mutanata povećati infektivnost, to se ne može previđati. Ali se može predvidjeti da sa 100 000 puta većom učestalosti mutacije nego što su mutacije u našim genima, da takvi virusi idu prema svojoj propasti. I virus gripe svake godine ide u svoju propast, ali dogodine će doći novi. Protiv kojeg treba novo cjepivo, sve ovisi o tome hoće li ovaj virus postojati u nekoj čudnoj životinji, u šišmišu, postojati rezerva intaktnog virusa i tamo ne mutira 100 000 puta'', rekao je molekularni biolog.

Kaže kako se u takvom slučaju može ponovo aktivirati i krenuti u pohod. Ta mogućnost se ne može isključiti.

''Ali ovo izgleda kao kraj degradacije biološke mutacijama koju sam predvidio. Barem ovaj tip virusa koji sad vladaju očito idu prema svojoj biološkoj slabosti, ni izdaleka nisu toliko smrtonosni kao prethodni. Jedino što je selekcija bila za infektivnost, da nije bilo te mutacije koje povećavaju prijenos, onda mi ne bi govorili o omikronu'', kazao je Radman.

"Zna se da je covid smrtonosna bolest"

Kazao je kako oslabljeni koronavirus jako sliči gripi.

''Omikron izgleda da prouzrokuje slične simptome kao obična gripa. Možda blaže od težih oblika gripe, kao što je bilo 2011. ili 2014.'', izjavio je Radman.

''Da se radi samo o meni, da nemam familiju, ja bi to uradio, relaksirao bi sve mjere, jer mislim  da je šteta koja je nanesena i biološki i ekonomski prevelika i da momentalno nije opravdano da se nastave te restriktivne mjere koje momentalno čine više štete nego koristi. Ali to bi bilo jedino ako bi ja bio odgovoran samo za sebe'', naglasio je Radman.

Upitan o visokoj smrtnosti u 2021., rekao je kako je on samo citirao Zavod za statistiku, koji su prema njemu tada govorili da je manje umrlih u 2020. nego u 2019. godini.

''Trebalo je čekati podatke s kraja godine, ja sam citirao podatke iz mislim svibnja 2020. Nema razloga ne vjerovati ovim podacima, zna se da je Covid smrtonosna bolest'', kazao je Radman.

Objasnio je kako je prema podacima koje je tada gledao došlo do smanjenja smrtnosti od drugih bolesti kad je došlo povećanje od Covida. Dobio se utisak da Covid ''krade'' brojeve bolesnih od drugih bolesti, tvrdi Radman.

Pročitajte više

 

Pročitajte više