Radman: Mediteranski institut treba stvarati mentore novoga tipa

MEDITERANSKI institut za istraživanje života (MedILS) u Splitu trebao bi stvarati mentore novoga tipa koji će nastaviti znanstvenu karijeru na institutima i sveučilišnim ustanovama, izjavio je akademik Miroslav Radman na današnjoj konferenciji za novinare u povodu završetka radova na glavnoj zgradi instituta koja će biti otvorena 9. svibnja.

Kako je pojasnio institut će biti otvoren za mlade talente iz Hrvatske na način da će veći broj njih, nakon osposobljavanja na institutu, nastavi raditi u drugim znanstvenim ustanovama, a manji će ostati u institutu.

Radman je rekao kako je institut zamišljen kao mjesto znanstvenog i intelektualnog prostora gdje će vjerojatnost velikih otkrića biti velika, a uvjeti rada za to optimalni.

Institut će u početnoj fazi primiti 15-tak znanstvenika, po pet u svakoj grupi, izjavio je Radman.

Predstavljajući voditelje laboratorija MedILS-a, rekao je kako bi oni trebali mladim suradnicima osigurati transfer znanja, iskustva, znanstvene etike i kulture rada iz najboljih svjetskih centara znanosti.

Ivan Đikić vodit će Laboratorij za molekularnu biologiju tumora koji će biti financiran domaćim i inozemnim sredstvima u omjeru 30:70.

Dimitri Krainc vodit će Laboratorij za funkcionalnu genomiku, kojeg se rad zasniva na suradnji s laboratorijem Krainca na Harvard Medical School u SAD-u.

Akademik Radman vodit će Laboratorij za evolutivnu biologiju mikroba, koji će se integrirati s drugim laboratorijima u MedILS-u i s najboljim laboratorijima u svijetu da bi se ubrzalo stjecanje novih znanja o fundamentalnim procesima života i evolucije.

Za sredinu rujna najavio je prvi sastanak Međunarodnoga znanstvenog savjeta (deset članova Nobelovaca), koji predstavlja vrhunski znanstveni kriterij MedILS-a u procjeni projekata i izboru istraživača.

Izrazivši zadovoljstvo brzim napretkom radova na zgradi instituta, Radman je pohvalio Slobodana Uzelca, državnoga tajnika za visoko školstvo Ministarstva znanosti, kao osobu koja je "tihim radom" pridonjela rješavanju raznih problema oko MedILS-a.

Po Radmanovim riječima u uređenje zgrade instituta uloženo je četiri do pet milijuna eura.

Pročitajte više