Radman: Problem Hrvata je što su najveći neradnici u Europi!

POTPREDSJEDNIK Nacionalnog vijeća za konkurentnost Goran Radman izjavio je danas kako Vlada aktualnu ekonomsku krizu mora iskoristiti za bolne rezove bez kojih nema izlaska iz recesije.

Radman je na konferenciji pod nazivom "Dan otvorenih integracija", koju je organizirala tvrtka King ICT, upozorio da jedino takvi oštri rezovi mogu pomoći u procesu reformiranja javne uprave, te da mogu stvoriti pretpostavke za reformu gospodarstva, ali i cijeloga društva.

"Previše imamo javnih društvenih bolesnika: brodogradnja, zdravstvo, željeznice... Oštri su rezovi nužni, ne može se više kupovati vrijeme. U tu katarzu trebamo svi svjesno ući i ugraditi dio svoje nevolje da bi na kraju svima bilo bolje", objasnio je Radman, koji tvrdi kako Vlada do sada nije učinila dovoljno u borbi protiv recesije.

Mi smo 'najneradniji' narod u Europi

On tvrdi kako najnovije Vladine mjere ne nude izlazak iz krize te da brojka od 317.000 nezaposlenih nije najgori problem. Radman smatra da se mnogo veći problem skriva u činjenici da Hrvatska ima mali broj radno sposobnog stanovništva. "Puno veći problem od 317.000 nezaposlenih jest što u Hrvatskoj jako malo ljudi uopće radi. Samo 37 posto radno sposobnog stanovništva u Hrvatskoj radi i po tome smo 'najneradniji' narod u Europi", upozorio je Radman.

Regionalni direktor Gartnera, najveće svjetske kompanije u istraživanju ICT-sektora, Ivan Maglić, sudionike konferencije je upozorio kako do 2012. godine čak 20 posto kompanija neće imati vlastitu IT-opremu, nego će je unajmljivati od specijaliziranih tvrtki kao što to radi s automobilima.

"Kompanije će do 2018. morati imati svoj profil na nekoj društvenoj mreži ako misle biti uspješne", tvrdi Maglić i dodaje kako inovativne ICT-kompanije mogu vidjeti svoju priliku u činjenici da većina tvrtki i u budućnosti, unatoč provedenim rezovima i krizi, očekuje veću produktivnost, daljnji rast i bolje poslovne rezultate.

Pročitajte više