Radmanović: Komšić i Mesić zajedno planirali rat u BiH

SRPSKI član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović danas je komentirao izjavu predsjednika Stjepana Mesića da bi Hrvatska vojska ušla u BiH kada bi se raspisao referendum o odcjepljenju Republike Srpske iz BiH.

> Dodik: Lažni mirotvorac Stjepan Mesić svoj mandat želi završiti ratom

> Mesić: Kada bi Dodik raspisao referendum o odcjepljenju odmah bih poslao vojsku

"U deset godina svog predsjedničkog mandata Mesić je dao nebrojeno provokativnih izjava kojima se direktno miješao u unutarnje odnose BiH, uglavnom na račun RS, zbog čega su mu pljeskali u drugom entitetu BiH, ali ova posljednja dana na kraju mandata tek nam otkriva pravog Mesića kao političara i državnika", napisao je Radmanović te dodao kako je takva Mesićeva izjava "ratnohuškačka" i nimalo ga nije iznenadila.

Radmanović je podsjetio kako se Mesić ranije javno hvalio da je razbio Jugoslaviju te bi to sada sa vojskom ratovao i u BiH. "Malo mu je što je regularna hrvatska vojska u proteklom ratu okupirala dio BiH, ubijajući Srbe u Mrkonjić Gradu i drugim mjestima RS, uništila njihovu imovinu, već sada fantazira o navodnim odcjepljenjima i novim ratnim sukobima", napisao je u svom odgovoru Mesiću Radmanović te dodao kako je hrvatski predsjednik spreman i NATO uvući u rat u BiH, samo kako bi "izliječio svoje političke frustracije".

I Komšić s Mesićem planirao rat

Član Predsjedništva je otišao i malo dalje te je optužio i hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH Željka Komšića da je s Mesićem takav scenarij planirao. Komšić je uvučen u tu priču samo zato što nije reagirao na Mesićevu izjavu. "Na sreću, novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske, najavljuje novi, smireniji pristup u odnosima između Republike Hrvatske i BiH, daleko od konfliktnih i zapaljivih izjava svoga prethodnika", zaključio je Radmanović.

Pročitajte više