RADNI SASTANAK O PROJEKTU DRŽAVNE MATURE

Na poziv državnoga tajnika Želimira Janjića predstavnici škola raspravljali su danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa o uvođenju državne mature.

Na konzultativnom sastanku sudjelovala je savjetnica projekta Annemarie de Knecht van Eekelen, direktorica za međunarodne odnose CITO instituta iz Nizozemske.

Ovdje me poslala nizozemska vlada u okviru stručne pomoći za uvođenju nacionalnog ispita koju je zatražilo hrvatsko ministarstvo obrazovanja, izjavila je.

Annemarie de Knecht van Eekelen, čija je kuća vodeća europska ustanova koja se bavi edukacijskim mjerenjima, održala je predavanje o značenju nacionalnih ispita za unaprjeđenje kvalitete obrazovanja i europskim iskustvima.

Izjavila je kako je važno da se o državnoj maturi raspravlja u svim zainteresiranim krugovima, ne samo sa studentima i nastavnicima, nego i s roditeljima i najširom zajednicom.

O svima njima ovisi uspješnost projekta, rekla je. Dodala je da je impresionirana napretkom u provođenju projekta nacionalnog ispita u Hrvatskoj. Po njezinoj ocjeni, sudionici postižu ciljeve koji su postavljeni u ovom trenutku i nije se moglo više učiniti s obzirom na to da je uvođenje mature predviđeno za 2008.

Voditelj projekta uvođenja državne mature Petar Bezinović rekao je da se današnji sastanak održava s predstavnicima škola iz kojih su dobivene najkvalitetnije povratne informacije i koji su rekli da su zainteresirani za sudjelovanje u projektu.

Raspravljamo o pitanjima koja nisu riješena kao što su razlike između opće i strukovne mature, također, sad smo u fazi kad moramo određivati timove koji će sastavljati ispitne kataloge i takva pitanja želimo raspraviti s kompetentnim sudionicima, kazao je.

Bezinović je zadovoljan dinamikom provođenja projekta, a na upit novinara kako ocjenjuje povremene napise u tisku koji smatraju da se kasni s maturom, kazao je da je javnost loše informirana ponajviše zato što neki novinari, osobito utjecajnijih medija, ponekad nisu dobro izvješćivali.

Potrudit ćemo se da javnost ubuduće redovito dobiva informacije o uvođenju državne mature kako se ne bi stvarale nepotrebne konfuzije, rekao je Bezinović.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više