Radnici 3. maja pljeskali Plenkoviću, pogledajte snimku

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

JUČERAŠNJI posjet premijera Andreja Plenkovića brodogradilištu 3. maj toliko je razgalio radnike tog brodogradilišta da su mu i zapljeskali. 

Plenković se u 3. maj došao pohvaliti jamstvom od 26 milijuna kuna koje je njegova vlada dala tom brodogradilištu za završetak broda za kanadskog naručitelja. 

Kazao je kako je time njegova vlada "nastavila donositi odluke važne za stabilizaciju tog brodogradilišta te da je smisao svih aktivnosti omogućiti funkcioniranje i dugoročnu održivost 3. maja".

Obratio se i radnicima. 

"Vi radite ono što znate najbolje, a mi ćemo vas pratiti. Držite se i hvala", rekao je Plenković radnicima koji su mu uzvratili pljeskom.

Država za brod za koji daje jamstvo već dala 240 milijuna kuna jamstva koje neće nadoknaditi

Inače, vlada je dala jamstvo za brod za koji je ugovor raskinut u listopadu 2018. godine, a država je platila gotovo 240 milijuna kuna jamstva. 

S Kanađanima je dogovoreno da se ipak predomisle i da se brod dovrši, a oni bi to trebali platiti 33,4 milijuna eura.

Iz te zarade pokrit će se kredit za koji će vlada danas dati jamstvo, otplatit će se 50 milijuna kuna kredita koji je početkom rujna 3. maj uz državno jamstvo podigao u HBOR-u. Preostali novac, iako će ga teško biti u nekom značajnijem iznosu, 3. maj će uplatiti u državni proračun, tako da se završetkom spomenutog broda neće nadoknaditi plaćena jamstva od 240 milijuna kuna, pisao je Novi list.

 

Pročitajte više