Radnici "Brodosplita" spremni za opći štrajk

RADNICI najvećega dalmatinskog poduzeća brodogradilišta ´Brodosplita´ spremni su za opći štrajk, protiveći se promjenama Zakona o radu, a Nezavisni sindikat, koji od oko 4200 zaposlenih okuplja 3360, u cijelosti će se odazvati štrajku, doznaje se od predsjednika HUSova Nezavisnog sindikata ´Brodosplita´ Zvonka Šegvića.

´Prijedlog izmjena Zakona o radu socijalnodemokratski je genocid. Takvim postupkom, pod okupacijom Svjetske banke i Međunarodnoga monetarnog fonda, političari na vlasti potrošili su sve kredite svih građana, a ne samo radnika, pa bi bilo najpoštenije da napokon odu´, rekao je Šegvić za Hinu.

Kako je ocijenio, ´Vlada je ucijenila sindikalne središnjice, davši im prije blagdana svoj prijedlog izmjena Zakona o radu, tražeći da ga prihvate uz licemjerno obrazloženje kako će novi zakon urediti tržište rada te da će se upola smanjenim otpremninama, skraćenjem otkaznih rokova i većim zapošljavanjem na određeno vrijeme potaknuti zapošljavanje.

Povjerenik podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Josip Radanović ističe da će se i ´njegov sindikat odazvati pozivu središnjice SSSH, ako se u državi pokrene opći štrajk. Zakon o radu treba uskladiti sa zakonima u razvijenim europskim zemljama, a ne sa zakonima u tranzicijskim zemljama´, rekao je Radanović također za Hinu.

Pročitajte više