Radnici Salonita počinju štrajk glađu!

DESET radnika vranjičkog Salonita, na čelu s Jozom Marićem, povjerenikom HUS-a, sutra ujutro otpočinju štrajk glađu! Zahtijevaju da Trgovački sud produlji ugovore o radu kako bi se moglo nastaviti s dekontaminacijom tvornice, te donese paket zakona, kojim bi se azbestoza priznala kao profesionalno oboljenje.

"Stečajni postupak traje šest godina, a mi kao da smo na početku"

"Tako bi se oboljeli od azbestoze mogli odmah poslati u mirovinu bez obzira na starost i staž, a radnici obeštetiti zbog manipulacije azbestom, kojeg je država stavila van zakona", kaže Marić.

S Trgovačkog suda u Splitu ne stižu povoljne vijesti. Sudac Jozo Ćaleta i stečajni upravitelj Mirko Kozina još se nisu predomislili i produljili radnicima ugovore, premda je Ministarstvo zaštite okoliša osiguralo potrebna sredstva da se nastavi s čišćenjem letalnog azbesta iz Salonita. Problem je i sa stečajnim postupkom, koji traje već šest godina?!

"Toliko je vremena prošlo, a mi kao da smo na samom početku. Jasno je što je posrijedi. Sud pogoduje najvećem vjerovniku, bjeguncu Jozi Ćurkoviću, a radnici su im smetnja. Žele ih se riješiti, pa rasprodati imovinu", uvjeren je Marić, koji je prošlog tjedna s radnicima zauzeo tvornicu. 

Pročitajte više