Radnici splitske Željezare Vladi: nećemo sjediti prekriženih ruku

RADNICI splitske Željezare poručili su Vladi s današnjeg skupa da neće prekriženih ruku promatrati kako ih država kao većinski vlasnik žive pokapa, unatoč tomu što za današnje stanje glavnim krivcem smatraju bivšu Vladu koja je, kako je rekao sindikalni povjerenik, davala poticaje uvoznom lobiju iza kojeg su stajali bivši visoki državni dužnosnici.

Čelnik HUS-a u Željezari Zvonko Šegvić ustvrdio je kako je tvrtka u vlasništvu supruge jednog od ministara iz bivše Vlade najveći uvoznik čelika u Hrvatskoj.

Na sastanku su radnici izražavali nezadovoljstvo najavljenom provedbom Vladina programa osnivanja jedinstvene holding-tvrtke hrvatske crne metalurgije i mogućnošću zamjene zastarjele čeličane u Sisku s onom u Splitu.

Nećemo dopustiti preseljenje čeličane u Sisak jer je posve nerazumno sisačku tvornicu spašavati na štetu obnovljene, modernizirane i tehnološki vrlo vrijedne splitske Željezare.

"Sada je valjda svima jasno zašto nije uspjela privatizacija splitske Željezare i zašto nisu procesuirane naše kaznene prijave protiv bivše uprave", kazao je Šegvić, naglasivši da će zatražiti popis hrvatskih poduzeća koja uvoze građevni čelik dok splitska tvornica već dvije godine radi s najnižom iskoristivosti pogona.

Radnici su s današnjeg skupa uputili pismo premijeru Ivi Sanaderu u kojem ga mole da još jednom razmisli o preseljenju splitske čeličane u Sisak. Ponovili su da razumiju tešku sudbinu 1700 radnika sisačke Željezare, ali da se potonja ne može spašavati tako da se uništava splitska.

Predsjednik Radničkog vijeća Tonči Mužić kazao je kako svih 470 radnika splitske Željezare moli radnike sisačke Željezare da ih podupru te da traže gradnju nove peći u svojoj tvornici.

Pročitajte više