Radnici TDZ-a pobunili se protiv preseljenja u Kanfanar

RADNICI i sindikati Tvornice duhana Zagreb (TDZ) prosvjedovali su danas pred pogonom u Jagićevoj ulici protiv namjere Uprave da proizvodnju cigareta preseli u novu tvornicu u Kanfanaru.

Tvornica duhana Rovinj (TDR), koja je vlasnik TDZ-a, namjerava ugasiti pogon u Zagrebu gdje se cigarete proizvode već 188 godina, te ga preseliti u Kanfanar gdje bi proizvodnja trebala početi krajem lipnja iduće godine.

Uprava TDR-a nudi 240-ici radnika TDZ-a posao u Kanfanaru, 250 kilometara od Zagreba, izjavio je novinarima regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede Ivica Rogić nazvavši tu ponudu "farsom".

"Uprava ne nudi nikakvo subvencioniranje putnih troškova i stanarina radnicima koji bi ubuduće trebali raditi 250 kilometara od svojih domova", kazao je Rogić.

Osim toga, za otpremnine nudi bruto iznos od 80 milijuna kuna, što sindikat ocjenjuje "smiješno malim" jer bi radnici trebali dobiti najmanje dvostruko više.

No, radnici nisu ni zainteresirani za otpremnine nego za očuvanje radnih mjesta, tako da zahtijevaju nastavak proizvodnje u TDZ-u ili premještaj na neko drugo radno mjesto u duhanskoj industriji.

"Tražimo sigurnost posla, sigurnost otplate rata naših kredita, sigurnost kruha za našu djecu", govorili su ogorčeni radnici okupljenim novinarima.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković ustvrdio je pak da iza plana za zatvaranje pogona u Zagrebu stoji "moćni lobi koji je bacio oko na lokaciju u Jagićevoj".

Nema nikakva razumna argumenta za prestanak rada TDZ-a jer ta tvrtka godišnje privređuje između 30 i 50 milijuna kuna dobiti.

Osim toga, tvrtka kćer TDR-a Ronhill d.o.o. dužna je TDZ-u 600 milijuna kuna, što znači da je TDR isisao ogromna sredstva iz Zagreba, da bi sada njegove radnike tjerao na ulicu bez obeštećenja, rekao je Iveković.

Novi sindikat smatra da TDR to može raditi zbog monopolističkog položaja na hrvatskom tržištu, pa je stoga pokrenuo postupak pred Agencijom za zaštitu tržišnog poslovanja.

"Već istoga dana dobili smo odgovor Olgice Spevec, direktorice Agencije, da TDR to može raditi", kazao je Iveković dodajući kako to pokazuje kakvu zaštitu TDR uživa u državnim strukturama.

"Na sličan su način otjerali BAT (British-american tobacco) iz Hrvatske, ali pokazat ćemo im da je 240 radnika TDZ-a jače od BAT-a", uskliknuo je Iveković što su radnici popratili bučnim odobravanjem.

Sindikati i radnici osnovali su Stožer za obranu TDZ-a koji će se aktivirati ako Uprava uskoro ne dođe s nekom korektnom ponudom, rečeno je na prosvjedu koji je nakon pola sata mirno završio.

Pročitajte više