Radnici V. Lenca u štrajku: Ako plaće ne stignu do 4. kolovoza izlazimo na ulice

"RADNICI brodogradilišta Viktora Lenca koji su od jutros u štrajku više neće raditi bez plaća, a ako do ponedjeljka, 4. kolovoza dio plaća ne bude isplaćen morat će izaći na ulice", rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Štrajkaškog odbora i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Damir Bačinović.

Radnici traže isplatu 37 posto plaća za svibanj, lipanjske i srpanjske plaće, osnivanje krizne Uprave te, ako se hitno ne pronađe novac za nastavak poslovanja da država preuzme vlasništvo nad brodogradilištem. Ako Uprava do ponedjeljka ne iznađe rješenje, u srijedu 6. kolovoza donijet ćemo odluku o daljnjim postupcima, najavio je Bačinović.

Štrajk je počeo je jutros u 7 sati, a u 10 je sati održan radnički skup. Novinarima nije dopušten ulazak, pa je oko 600 okupljenih radnika skup, umjesto u parku tvrtke, održalo ispred ulazne ograde, dok su novinari ostali s druge strane. Ulazak novinara zabranila je Uprava brodogradilišta.

Govoreći o stanju u brodogradilištu Bačinović je rekao da je ono "na rubu provalije", da je "Uprava vodila škver bez konzultacija s radnicima" te da su "ih vlasnici doveli na prosjački štap."

Predsjednik SMH Ivo Marjanović je naglasio da će sindikati, ako sporazum banaka, vlasnika i Vlade o financijskom premoštavanju poslovanja do listopada ove godine ne bude postignut, zatražiti da vlasnik brodogradilišta postane država. Naime, banke- kreditori, vlasnici i Vlada potpisali su predugovor o nastavku ulaganja i restrukturiranju brodogradilišta s 28,7 milijuna dolara.

Priljev toga novca očekuje se tek u listopadu pa je do tada potrebno osigurati oko 7 milijuna dolara za normalno poslovanje i plaće. Vlada je pripravna u tu svrhu izdvojiti oko 3 milijuna dolara, a odgovor banaka i vlasnika očekuje se za 10-ak dana. Marjanović je naglasio da potvrda banaka i vlasnika da će prihvatiti takvo rješenje Vladi još nije dostavljena.

Marjanović smatra da država može postati vlasnik brodogradilišta otkupom za jednu kunu ili programiranim stečajem. Dodao je da će štrajk, bez obzira na to tko će biti vlasnik, trajati do isplate plaća.

Na upit hoće li sindikati tražiti da se utvrdi odgovornost za nastalo stanje Marjanović je odgovorio da će to učiniti, ali da je logičnije da kaznene prijave podnese država koja će najviše izgubiti.

Radnicima kooperantskih tvrtaka jutros nije dozvoljen ulazak u brodogradilište. Uprava i Sindikati nakon konferencije su dogovorili su da se 20-orici radnika kooperantskih tvrtaka omogući završetak radova na brodu koji bi sutra trebao biti isporučen.

Zamjenik direktora Ognjen Antunac izjavio je danas da je štrajk legitiman ali da sindikati moraju biti odgovorni i nastojati da ne čine još veću štetu. "Nažalost, štetu čine jer radnicima kooperantskih poduzeća koji rade na brodovima u odlasku sprječavaju ulazak u brodogradilište", kazao je Antunac dodavši da se "nada da će se štrajk ubuduće provoditi u duhu zakonskih odredaba."

Na to je reagirao Bačinović kazavši da sindikati ne prihvaćaju odgovornost za bilo kakvu štetu te da zaustavljanje rada kooperanata na nakoliko sati neće bitno utjecati.

Brodogradilište V. Lenac ima oko 1200 zaposlenih, za plaće treba oko 1,5 milijuna dolara na mjesec, a račun tvrtke blokirali su kooperanti radi neisplaćenih potraživanja.

Pročitajte više