Radnici Varteksa i danas štrajkaju

Foto: Hina

Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a s konferencije za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika.

Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske istaknuo je kako nije tajna da je Varteks već duže vrijeme u teškoj situaciji, ali da je u 105-godišnjoj povijesti već bilo takvih trenutaka koji su završili pozitivno i Varteks je nastavio s proizvodnjom.

„Po prvi put ovako dugo su neisplaćene plaće i isto tako proizvodnja nije nastavljena. Mi kažemo da se proizvodnja neće nastaviti, dok se te plaće ne isplate. Malo apsurdno, ali radnici Varteksa i sam Varteks taoci su svojih vrijednosti, vrijednosti imovine Varteksa”, rekao je Rajković.

Dodao je da su na tu imovinu 'oko bacili pripadnici krupnog kapitala koji je se žele domoći što jeftinije i što brže'.

Danas u 10

Radnici će se u 10 sati okupiti ispred tvornice Varteks i u prosvjednoj povorci uputiti prema mjestu održavanja prosvjeda gdje se očekuju u 10.30 sati.

"Pozivamo vas na konferenciju za medije koja će se održati u 11 sati na mjestu prosvjeda, ispred trgovine Varteks"; poručili su radnici.

Varteks: Čekamo poziv Habijana

"Nastavno na poziv ministra Habijana, najljepše zahvaljujemo na volji za pomoć. Poslali smo e-mail ministru Habijanu, te iščekujemo termin sastanka.

Osim toga, jedan od dioničara, g. Čajić ponudio nam je zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine, pod uvjetom da mu se taj novac vrati ove godine od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji su najveći vjerovnici Varteksa.

g. Čajiću ovim putem zahvaljujemo što se još jednom nesebično zauzeo za radnike Varteksa kao i mnogo puta do sada.

Smatramo da nam je ovo najrealnija šansa da prebrodimo ovu krizu u kratkom roku, te da su ključevi rješenja i sudbina Varteksa sada u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor s nestrpljenjem iščekujemo. Bankama poručujemo da su njihovi zajmovi ionako potpuno osigurani, te da nas sačekaju s naplatom", priopćili su jučer iz Varteksa.

Pročitajte više