RAFSANJANI: ULTIMATUM IAEA-E "ILEGALAN"

Bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsanjani kazao je u petak da bi Iran trebao odbaciti ultimatum koji mu je postavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) jer je "ilegalan".

"IAEA je ovlaštena jedino kontrolirati jesu li nuklearne aktivnosti za miroljubive ili vojne svrhe i ne smije postavljati ultimatume", istaknuo je Rafsanjani.

Ako se IAEA odluči za ultimatum, onda ona djeluje suprotno svojim obvezama i Iran bi trebao iznijeti slučaj pred Međunarodni sud pravde u Den Haagu, kazao je Rafsanjani pred vjernicima na molitvi u Teheranu.

Oko nacrta rezolucije u četvrtak su se usuglasili SAD, Kanada, Australija i EU. Naime, "velika trojka" - Francuska, Velika Britanija i Njemačka - pozivaju Iran da razjasni sve pojedinosti svog nuklearnog programa do 25. studenoga, te da obustavi sve aktivnosti obogaćivanja urana.

"Ne smijemo poslušati ilegalni zahtjev", istaknuo je Rafsanjani.

Rafsanjani, koji je u četvrtak najavio mogućnost da se kandidira na iranskim predsjedničkim izborima 2005. godine, oštro je kritizirao europsku "veliku trojku" zbog savezništva sa SAD-om.

(Hina) xbis ydv

Pročitajte više