Ramljak nije u misiji spašavanja Agrokora nego bogaćenja američkih strvinara

Foto: Index/Pixsell/Marko Lukunić

U SVOM jučerašnjem priopćenju Ante Ramljak nije i dalje odgovorio na naše pitanje: Tko je točno i s kolikim iznosom sudjelovao u roll upu? Ovo je ključno pitanje jer su ti sretnici, za razliku od drugih vjerovnika koji će ispasti gubitnici, uspjeli "pomladiti" svoj dug, u potpunosti ga osigurati i poprilično zaraditi. Naime, stari dug isplaćen je novim kreditom, a novi dug vratit će im se prioritetno, uz kamatu od 4 posto. Drugima će uslijediti značajni otpis starih potraživanja kroz proces nagodbe.

>> Ramljak je američkim strvinarima osigurao brzu zaradu


>> Američki strvinari upisali se na nekretnine Agrokora, traže više od milijarde eura


>> Plenković: Nisam znao sa sastanak Ramljaka s Knightheadom


O otkupu obveznica kao modelu isplate starog duga prema Knightheadu nije bilo rečeno niti slovca na brojnim novinarskim brifinzima. Do teksta Goranka Fižulića, koji je podatak pronašao u tužbi Sberbanka, o tome nitko nije imao pojma. Mada Ramljak pokušava uvjeriti javnost da je to bilo poznato, najavljivano je bilo da će za svaki euro novog kredita jedan euro starog kredita dobiti senioritet pri naplati – ne i da će stari kredit, a pogotovo obveznica, biti promptno isplaćeni. 

Ramljak kupio obveznice za 268,8 milijuna eura

U svom odgovoru Ramljak je, tjerajući lisicu, istjerao medvjeda. Agrokor se zadužio za 960 milijuna eura, od kojih je 480 milijuna eura iskorišteno za plaćanje starih potraživanja dobavljača i pripremu sezone, dok su s preostalih 480 milijuna eura zatvoreni stari krediti i otkupljene obveznice.

Umjesto liste kreditora, iz Agrokora nude omjere pa kažu da su 21 posto kredita upisale strane banke, a 23 posto domaće. No ključan su novac donijeli vlasnici obveznica, na čelu s američkim strvinarskim fondom, koji će u ovoj akciji najviše i zaraditi. Priznajući da je 56 posto prava na novo kreditiranje otišlo vlasnicima obveznica, proizlazi da je Agrokor kupio svoje obveznice po cijeni od 268,8 milijuna eura.

Drugi vlasnici obveznica nisu imali informaciju da će doći do otkupa obveznica. Mnogi su prodavali ne znajući za roll up. Niska cijena obveznica na burzama uostalom pokazuje da nisu znali. Svaki racionalni ulagač, da je raspolagao informacijama o roll upu, prihvatio bi uvjete koji bi mu donijeli zaradu od šezdesetak posto.

U Lex Agrokor ugrađen model kojim će američki fond oploditi svoj kapital


Postoje ozbiljne indicije da je Knighthead bio upoznat s vladinim planovima, pokazuje to sastanak 30. ožujka s Antom Ramljakom, budućim šefom Agrokora, i jednim od autora Lexa. Mada Ramljak i Knighthead nastoje obezvrijediti važnost tog susreta, čnjenica je da je u Lex ugrađen roll up model, čarobni napitak, kojim će Knighthead oploditi svoj kapital.

"Stare su tražbine refinancirane pod povoljnijim uvjetima od prethodnih, a cijeli taj iznos dobio je status najstarije tražbine", hvali se Ramljak. Agrokor je dobio keš za nastavak poslovanja,  Knighthead i društvo su napravili senzacionalni dil dok ostalim vjerovnicima prijeti značajan otpis. Ono što su oni kupovali po 30 centa za euro, Ramljak im je isplatio po 100. Još će 104 dobiti, s kamatama za novih sto eura kredita, pa se zarada u ovom dilu hrvatske vlade i američkog strvinarskog fonda penje i do 60 posto.

Lex Agrokor - efikasno sredstvo za bogaćenje odabranih


Zakon, koji je proklamiran za spas hrvatskog gospodarstva, pokazao se kao efikasno sredstvo za bogaćenje odabranih, američkih strvinarskih fondova. Protiv neravnopravnosti vjerovnicima ostaje sudska borba, no problem je što bi račun na naplatu mogao doći svima nama, poreznim obveznicima.

Pročitajte više